PORAZ ZA ČOVJEČANSTVO Preminuo kvadriplegičar Vincent Lambert koji je isključen s aparata po nalogu suda

Neka Bog primi u svoje naručje Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja isključuje osobe za čije živote smatramo da više nisu vrijedni življenja, poručio je papa Franjo

 

Kako su prenijeli mediji, Vatikan se u četvrtak, 11. srpnja 2019., oglasio na vijest o smrti Vincenta Lamberta, 42-godišnjeg kvadriplegičara iz Francuske, koji je preminuo ujutro istog dana u bolnici u Reihmsu, nakon što je konačnoj presudi francuskog vrhovnog suda isključen s aparata i bio devet dana bez hrane i vode koje su mu liječnici uskratili po sudskom nalogu.  

Na smrt Francuza odreagirao je sam Papa Franjo, koji je u četvrtak na Twitteru naglasio da je 'svaki život vrijedan'.

- Neka Bog primi u svoje naručje Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja isključuje osobe za čije živote smatramo da više nisu vrijedni življenja. Svaki život je vrijedan, uvijek - napisao je poglavar Crkve.

Kako piše IKA, Alessandro Gisotti, privremeni ili 'ad interim' ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, uputio je izjavu u povodu Lambertove smrti: - Primili smo s tugom vijest o smrti Vincenta Lamberta. Molimo Gospodina da ga primi u svoj dom i izražavamo blizinu njegovim dragima i svima onima koji su ga sve do kraja dvorili s ljubavlju i predanošću. Podsjećamo i ponovno potvrđujemo riječi Svetoga Oca o ovom bolnom događaju: ‘Bog je jedini gospodar života od početka do njegova prirodnog svršetka i dužnost nam je uvijek štititi ga i ne podleći kulturi odbacivanja’

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti ocijenila kako je Lambertova smrt 'poraz za naše čovječanstvo'.

Inače, Lambert je bivši psihijatrijski medicinski tehničar, koji je pretrpio ozbiljne ozljede u motociklističkoj nesreći u rujnu 2008. godine, nakon koje je ostao nepokretan pa je više od deset godina živio u vegetativnom stanju. Liječnici su 2. srpnja 2019. po sudskom nalogu isključili sustav koji mu je nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu. Umro je u četvrtak ujutro u 8.25 sati po lokalnom vremenu, rekli su odvjetnici.

Naime, eutanazija u Francuskoj nije dopuštena, no zakon iz 2016. godine dopušta liječnicima da terminalno bolesne pacijente stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a, čime je Francuska postala prva zemlja koja problem pravno rješava tako.

Njegov slučaj, koji je podijelio njegovu obitelj, postao je simbol rasprave o pravu na smrt u Francuskoj.

Lambertova supruga i braća i sestre bili su za to da ga se prekine održavati na životu, za razliku od njegovih roditelja katolika, koji su uz podršku dijela rodbine poduzeli mnogobrojne pravne korake ne bi li prisilili liječnike da ga i dalje održavaju na životu.

Roditelji su tvrdili da njihov sin nije terminalno bolestan.

Lambert je gotovo stalno bio bez svijesti, hranu i vodu dobivao je kroz cijev izravno u želudac, disao je samostalno i povremeno je micao očima.

U raspravama o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući Lambertovoj supruzi Rachel o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Inače, eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Kanadi, Kolumbiji, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj i Luksemburgu, a potpomognuto samoubojstvo, u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život, dopušteno je u nekoliko američkih država.

Kako su naveli sociolozi Filip Trbojević i Bruno Šimac, nakon što su proveli istraživanje među 418 studenata Sveučilišta u Zagrebu o pasivnoj eutanaziji, o čemu je objavio hr.n1info.com u studenom 2018., pasivna eutanazija se prakticira u mnogim zapadnim zemljama, ali u Hrvatskoj je za pacijenta u vegetativnom stanju isključivanje s aparata koji ga održavaju na životu dopušteno isključivo odlukom liječnika i samo u slučaju moždane smrti. Jer ne može pacijent koji trpi teške bolove zatražiti da ga se isključi s aparata koji ga održavaju na životu.

Klaudija Klanjčić