PORTUGAL Zaređen prvi slijepi svećenik koji kaže da mu nemogućnost gledanja samo pomaže u službi Bogu i narodu

Čini mi se kako su moji drugi osjeti postali precizniji, osobito sluh, dakle mogućnost slušanja, što mi može pomoći da kao svećenik bolje slušam ljude u njihovim dramatičnim situacijama, radostima i njihovoj vjeri, kaže Varanda

 

Muškarac koji ne vidi od svoje 16. godine nedavno je zaređen za svećenika u Portugalu. Kako piše Aleteia, 35-godišnji Tiago Varanda navodno je prva slijepa osoba koja je zaređena u toj zemlji, premda postoje svećenici koji su vid izgubili nakon ulaska u službu.

Sveti red primio je 15. srpnja ove godine, a samo dan kasnije služio je misu u kapeli podignutoj na mjestu ukazanja Gospe Fatimske.

U izjavi za službenu stranicu fatimskog svetišta, otac Varanda izjavio je: 'Još otkako sam bio dijete Fatima je za mene bila posebno mjesto. Stoga sam u ovom važnom trenutku za moj život htio doći kako bih cijelo svoje svećeničko djelovanje posvetio Mariji, znajući da se preko nje mogu bolje sjediniti s Isusom.'

Istaknuo je i kako je Fatimu prvi put posjetio dok još nije izgubio vid, no da sada mjesto doživljava na drugačiji način.

- Zvukovi ljudi, zvona, poneke ptice, prenose me na jedno mirno mjesto, a karakteristični miris svijeća uvodi me u razmatranje i pobožnost… Sve se kreće iznimno sporo i spokojno, što mi pomaže da se zaustavim i koncentriram na Boga'

Svećenik govori i o poteškoćama koje osjeća zbog sljepoće, ali i jedinstvenom iskustvu koje mu pomaže u njegovom svećeničkom djelovanju.

- Zbog nemogućnosti gledanja pozornost mi ne odvlače toliko zemaljske stvari, premda iznutra moram učiniti jednak napor, nerijetko toliko težak, kako bih postigao koncentraciju i unutarnju tišinu. Također, čini mi se kako su moji drugi osjeti postali precizniji, osobito sluh, tj. mogućnost slušanja, što mi može pomoći da kao svećenik bolje slušam ljude u njihovim dramatičnim situacijama, radostima i njihovoj vjeri.

Spomenimo i kako su tijekom mise u kapeli Ukazanja s ocem Varandom koncelebrirala još dva mladomisnika te 103 godine star monsinjor Joaquim Fernandes, koji je taj dan proslavio 74. godišnjicu svećeničkog ređenja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti