TURSKA Šestorica prijatelja sa značajnim oštećenjem vida čitaju Kur'an

Tečajeve sufare i tedžvida prvi put za osobe s invaliditetom organizirali smo 2016. godine. Materijal priprema Uprava za vjerske poslove, a Kur’ani bivaju tiskani na Brailleovom pismu, rekao je Topcu

 

Šest prijatelja iz Agrija, u Turskoj, odlučilo je naučiti čitati Kur’an iako imaju značajno oštećenje vida, zbog čega su naišli na pozitivne reakcije javnosti.

U Agriju je prije tri godine pokrenut tečaj namijenjen osobama s oštećenjem vida, koje su željele učiti Kur’an. Zahvaljujući tom kursu, šest prijatelja naučili su Kur’an čitati preko Brailleovog pisma.

Ovi ljudi željeli su biti primjer drugima da oštećenje vida nije prepreka za učenje kako pravilno čitati Kur’an, a žele i podučavati druge.

Muftija Agrija Tandogan Topcu za Anadoliju kazao je kako muftijstvo želi pomoći svima da nauče pravilno učiti Kur’an, bez obzira na spol, godine i dali je riječ o osobi s invaliditetom.

- Tečajeve sufare i tedžvida prvi put za osobe s invaliditetom organizirali smo 2016. godine. Materijal priprema Uprava za vjerske poslove, a Kur’ani bivaju tiskani na Brailleovom pismu  -rekao je Topcu.

Dodao je kako je šest osoba s oštećenjem vida uz pomoć stručnog nastavnog kadra naučilo pravilno čitati Kur’an.

Pojasnio je i kako dvije su osobe od tih šest, savladale materiju u toj mjeri da mogu druge podučavati.

Smatra kako nema prepreke koja se ne može savladati ako postoji volja da se nešto nauči ili napravi, i da je potrebno samo čvrsto odlučiti i u sebi pronaći snagu.

Garip Duman, predsjednik Udruženja za osobe s oštećenjem sluha, koje je bilo inicijator tečaja, zadovoljan je postignutim rezultatima i činjenicom da nekadašnji polaznici tečaja koji su došli kako bi naučili osnove, danas imaju mogućnost drugima prenijeti svoje znanje.

Salih Cavdarci, jedan od polaznika kursa, kazao je kako je prije tri godine s prijateljima došao kako bi naučio čitati Kur’an.

- Kur’an popravlja insanov ahlak (ponašanje, op.a.). Za svaku požrtvovnost postoji nagrada - smatra Cavdarci koji je Kur’an preko Brailleovog pisma pročitao četiri puta.

Polaznik tečaja je i Fecri Polat koji je kazao kako ga obuzmu snažne emocije u trenutku kada počne učiti Kur’an.

Polat se tako i prvi put upoznao s Brailleovim pismom, a danas može druge podučavati kako pravilno učiti Kur’an.

- Nikada se ranije nisam susreo s takvim pismom. Sada čitam već tri godine, ali opet u određenim situacijama, neke me stvari iznenade- rekao je Polat koji je dodao kako učenje Kur’na donosi mir te svima preporučio da ga počnu čitati.

Anita Blažinović