MOSKVA Jesu li na prosvjedima 'Putinovi specijalci' mlatili i osobe s invaliditetom?

Svjetsku je javnost skandalizirala video snimka na kojoj interventni policajci primjenjuju 'brutalnu silu' na 26-godišnjoj djevojci koja je na prosvjedima u Moskvi samo željela zaštititi jednog muškarca s invaliditetom

 

Ovih dana osvanula je video snimka na kojoj ruski policajci tijekom prosvjeda udaraju mladu ženu u trbuh kada se pokušala osloboditi prilikom odvođenja prema policijskom vozilu, što je izazvalo bijes brojnih Rusa.

Kako je objavila Hina, radi se o 26-godišnjoj aktivistici Dariji Sosnovskaji, koja je ranije prisustvovala dopuštenom prosvjedu, a privedena je nakon što se policiji žalila na uhićenje muškarca s invaliditetom. Subotnji video prikazuje trenutak u kojemu dva pripadnika interventne policije s kacigama vuku ženu prema svojem vozilu, a kada se pokušala osloboditi i srušiti jednog od policajaca, oni su joj odgovorili udarcima u trbuh.  Jedan od reportera koji je snimao incident sarkastično je policajca nazvao 'herojem'. Stoga se na društvenim mrežama postavilo i ovo pitanje: ako su već primijenili 'brutalnu silu' na jednoj bezazlenoj djevojci, jesu li revni polocajci na prosvjedima mlatili i osobe s invaliditetom?

Zbog video snimke mnogi smatraju da vlasti koriste pretjeranu silu kako bi rastjerali prosvjede koji u Moskvi traju tjednima.

- Djevojka je među 200 ljudi koji su u subotu pritvoreni zbog sudjelovanja u prosvjedima koje vlasti nazivaju ilegalnima, a koji su se odvili nakon sankcioniranog prosvjeda za održavanje slobodnih lokalnih izbora. Na odobrenom dijelu prosvjeda prisustvovalo je oko 60 tisuća ljudi, rekli su iz promatračke skupine White Counter, a ovaj prosvjed najveći je u posljednjih osam godina te je posebice značajan u vrijeme kada ohrabreni opozicijski pokreti nastoje smanjiti moć predsjednika Vladimira Putina – pojašnjeno je.

Snimku su podijelile u znak potpore uhićenima i neke slavne osobe, a među njima je i poznati pjevač Egor Krid, koji podijelio je snimku uhićenja na svom Instagram profilu sa 10.7 milijuna pratitelja, kao i Sergej Lazarev, također popularan pjevač, s oko četiri milijuna pratitelja. Snimku je zbog toga vidjelo više od tri milijuna ljudi.

U objavi prepunoj psovki, Krid je poručio da je uložio pritužbu policiji te tražio da pronađu i kazne policajce koji su odgovorni za nasilje.

- Kakav šljam moraš biti da udariš pripadnicu ljepšeg spola. Ne zanima me što je učinila. Ovakve se stvari ne bi trebale događati - napisao je Krid.

Lazarev je ponašanje policajaca nazvao 'sramotom', a mnogi drugi Rusi također su na društvenim medijima izrazili zgroženost događajem.

Ruske vlasti odbile su optužbe za korištenje pretjerane sile kako bi rastjerali prosvjede koji traju već pet tjedana, no SAD i Europska unija već su dovele u pitanje njihove metode.

Moskovska policija odbila je u ponedjeljak komentirati incident.

Djevojka koja je zadobila udarce u trbuh podnijela je pritužbu zbog načina na koji je pritvorena, a nekoliko Rusa koje je policija ozlijedila na prosvjedima zatražilo je naknade za štetu putem suda.

Kako nadalje piše, u znak bijesa koji je snimka izazvala, odvjetnik za ljudska prava Pavel Čikov ponudio je nagradu od 100 tisuća rublji (1.500 dolara) bilo kome tko identificira policajca na snimci koji je nosio masku i kacigu.

Jedna ruska internetska stranica kasnije je poručila da su ga identificirali i objavili njegovo ime sa slikom, no odbili su uzeti Čikovu nagradu.

Aktivisti su poručili da planiraju organizirati još jedan prosvjed 17. kolovoza.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti