Hodočasnici masovno dolaze na beatifikaciju istarskog svećenika Miroslava Bulešića

Koordinator liturgijskog odbora, Milan Zgrablić, najavio je da će misno slavlje u pulskoj Areni u 11 sati predvoditi Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato, koji će propovijedati svečanu euharistiju zajedno sa svim hrvatskim biskupima i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva

Oko 17 tisuća hodočasnika te više od 670 svećenika iz Hrvatske i inozemstva najavilo je svoj dolazak u subotu, 28. rujna, u Pulu, na beatifikaciju sluge Božjega, istarskog svećenika Miroslava Bulešića, izvješćeno je danas na konferenciji za novinare u župi Sv. Antuna u Puli.
Koordinator liturgijskog odbora, Milan Zgrablić, najavio je da će misno slavlje u pulskoj Areni u 11 sati predvoditi Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato, koji će propovijedati svečanu euharistiju zajedno sa svim hrvatskim biskupima i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva.

"U glazbenom dijelu euharistije sudjelovat će 200-tinjak pjevača kao i zborovi iz Pule, Umaga, Žminja te iz župe Trviž koji će liturgijskim pjesmama pratiti misno slavlje, a na kraju će izvesti novokompniranu himnu Mirsolavu Bulešiću", istaknuo je vlč. Zgrablić.

Očekuje se i dolazak oko 220 autobusa s hodočasnicima i vjernicima iz cijele Hrvatske, kazao je koordinator tehničkog odbora mons. Vilim Grbac.

Iako je središnje euharistijsko slavlje predviđeno u 11 sati ulaz u Arenu otvorit će se u 7,30 sati, a u 9,30 sati početi će prigodni glazbeni program, u kojem će sudjelovat 120 glazbenika izvodeći pjesme iz hrvatske sakralne baštine.

"Proslava beatifikacije Miroslava Bulešića 'oživjet' će ne samo Bulešića nego i druge osobe iz istarske i hrvatske prošlosti, a sama beatifikacija izuzetno je rijetki povijesni događaj", rekao je koordinator za medije vlč. Josip Grbac.

Dodao je da bi upravo iz tog razloga bila šteta kada bi "žrtvu Bulešića i njegovo uzdignuće na naše oltare iskoristili za nekakva razračunavanja, traženje krivaca i pranje vlastitih savjesti".

Stoga je poručio da svaki pokušaj politiziranja događaja proglašenja blaženim Miroslava Bulešića promašuje smisao svega.

"Pred nama je jednostavno lik blaženika, koji nas svojim životom i svjedočanstvom upućuje na činjenje dobra", zaključio je vlč. Josip Grbac.

Velečasni Miroslav Bulešić rodio se 1920. u Čabrunićima, selu u blizini Svetvinčenta, a za svećenika je zaređen 1943. godine. Ubijen je u dobi od 27 godina od strane jugokomunista 24. kolovoza 1947. godine u župnom stanu u Lanišću, nakon svete mise na kojoj je obavio sakrament krizme. Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile da bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu pa je pokopan u Lanišću, a u grobnicu u crkvi u Svetvinčentu prenesen je 1958. godine.

Hina

Foto: www.zupa-svana.com