Studeni bez brijanja: Pustite brkove i podržite oboljele od 'muških' oblika karcinoma

Svi koji žele da Soundset Plavi za njih donira 20 kuna Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka moraju se fotografirati obrijanog lica, s dokazom da je riječ o novoj fotografiji

 

'Movembar' ili 'studeni bez brijanja' u svijetu se obilježava tako što muškarci odlučuju da tijekom ovog mjeseca ne briju bradu ili puste samo brkove kako bi podigli svijest o porastu broja oboljelih od karcinoma. Akcija Movember (etimološki) nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi November i moustache (brk) te podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti. Inicijativa j pokrenuta 2003. u Australiji, kako bi se podigla svijest o 'muškim' oblicima raka - prostate i testisa.

Simptomi bolesti na koje bi trebalo obratiti pažnju su nemogućnost uriniranja, otežano i često mokrenje posebno noću, stalni osjećaj nedovoljno ispražnjenog mokraćnog mjehura, bolno mokrenje i peckanje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima.

Kada je riječ o raku testisa, prvi znak može biti uvećanje testisa ili pojava čvorića na ovom dijelu tijela. Izraslina može biti veličine graška kada se tumor tek otkrije, ali i znatno veća ukoliko je bolest već uznapredovala. Bol ili nelagoda također mogu biti simptomi ovog oblika raka i znak da se javite liječniku.

Rak prostate drugi je po učestalosti zloćudni tumor u Hrvatskoj, od kojega godišnje umire oko 700 muškaraca. Iako obično obolijevaju starije osobe, nikad nije prerano brinuti o svom zdravlju.

Soundset Plavi donirat će 20 kuna Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka za svakog slušatelja koji odluči ne brijati brkove tijekom studenog. Najbolji 'brkadžija' dobit će i vrijednu zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj akciji.

Svi koji žele da Soundset Plavi za njih donira 20 kuna Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, moraju se fotografirati obrijanog lica, s dokazom da je riječ o novoj fotografiji. Hoćete li to dokazivati datumom s mobitela, držanjem dnevnih novina u ruci nije bitno. Važno je samo da ste se friško obrijali za ovu prigodu i tada pustili brkove.

Prijavu s fotografijom, imenom, prezimenom i brojem telefona šaljete na brkovi@soundsetplavi.hr i čekate da vas nazovu. Provjeravat će kako rastu vaši brkovi, a u posljednjem tjednu Movembera, od 24. do 28. studenoga, birat će 'najbrkadžiju'. Najbolji brk Movembera Soundset Plavi nagradit će vikendom u luksuznom istarskom hotelu.

Oni koji ne žele puštati brkove svoju donaciju mogu uplatiti i sami, te se naručiti na preventivni pregled. Nije strašno, a može spasiti život!

B. Ravlić


 

 

Povezane vijesti