Kampanja: Postizanje jednakosti i socijalne pravde za osobe s duševnim smetnjama

Predsjednik HPD-a Vlado Jukić navodi kako je stanje mentalnog zdravlja u Hrvatskoj opterećeno nizom teškoća, pri čemu se posebno ističu povećanje broja osoba starije životne dobi oboljelih od demencije, naslijeđe rata s velikim brojem oboljelih od PTSP-a i nepovoljno djelovanje dugotrajne ekonomske krize

Dr. Vlado Jukić, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva

U povodu Svjetskog dana brige za mentalno zdravlje, Hrvatsko psihijatrijsko društvo (HPD) pridružilo se globalnoj inicijativi Svjetskog psihijatrijskog društva (WPA) pa u Hrvatskoj pokreće kampanju kojom se želi postići jednaka razina psihijatrijske zdravstvene zaštite, odnosno jednaki pristup u skrbi za mentalno zdravlje.

To, među ostalim, podrazumijeva jednakost u financiranju i u dostupnosti učinkovitih intervencija, smanjenje diskriminacije i stigmatizacije duševnih bolesnika, zaštitu dostojanstva i jednakosti za sve, te suradnju s bolesnicima i osobama koje skrbe za oboljele.

Predsjednik HPD-a Vlado Jukić navodi kako je stanje mentalnog zdravlja u Hrvatskoj opterećeno nizom teškoća, pri čemu se posebno ističu povećanje broja osoba starije životne dobi oboljelih od demencije, naslijeđe rata s velikim brojem oboljelih od PTSP-a i nepovoljno djelovanje dugotrajne ekonomske krize.

Podsjeća također da je od 1. siječnja na snazi novi Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, koji naglašava važnost jednake zaštite zdravlja osoba s duševnim smetnjama u odnosu na somatske bolesnike.   

Postizanje jednakosti  i socijalne pravde za osobe s duševnim smetnjama treba biti primarni cilj za sve psihijatre, pa se WPA i HPD nadaju da će inicijative poput ove iz godine u godinu pridonijeti postizanju jednakog pristupa osobama oboljelim od psihičkih poremećaja. 

WPA je u  povodu početka kampanje objavio izjavu o društvenoj pravednosti u skrbi za osobe s duševnim smetnjama, kao pomoć međunarodnim i lokalnim društvima te pružateljima zdravstvene zaštite osobama s duševnim smetnjama u prepoznavanju diskriminacije i socijalne isključivosti. U izjavi se upozorava da duševne bolesti zahtijevaju angažan bez odlaganja, a oboljelima treba pružiti više društvene pravednosti. 

Također su objavljeni rezultati radne skupine WPA o duševnom zdravlju migranata, izbjeglica i tražitelja azila, koji sadrže smjernice kako u programe diplomskih studija uključiti sadržaje iz kulturalne psihijatrije i psihoterapije. U njemu su i preporuke za pružatelje zdravstvene zaštite, pripadnike tijela javnih vlasti, kao i stručnjake za duševno zdravlje.

WPA okuplja 135 društava iz 117 zemalja i predstavlja preko 200.000 psihijatara.

Hina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti