Moja priča: Nereja Lasić

"Poruka za osobe s invaliditetom je da budu uporni i da se bore, jer ništa ne dolazi samo od sebe“, kaže Nereja

 

"Budite uporni i sigurno ćete stići do cilja“, poruka je 29-godišnje Nereje Lasić iz Zagreba koju dijagnoza cerebralne paralize nije spriječila da živi život punim plućima.

Osnovnu školu pohađala je na Rudešu, a nakon tri razreda put ju je odveo u Pulu, u osnovnu školu Veruda.

"Tamo mi je bilo super, kolege su me prihvatile i nikada se nisam osjećala različito zbog toga što sam u kolicima. Na neke predmete nisam mogla ići jer su bili na katu pa sam bila oslobođena. Završila sam španjolski jezik. Dolazila mi je profesorica iz jezične škole Prospero i ona mi je i rekla da nisam za prvi i drugi stupanj, nego za peti i šesti, te da bolje govorim španjolski nego mnogi njeni učenici. Naučila sam ga preko sapunica.

Bavim se suvremenim plesom i nadam se da ću u tome ostati. Mogu reći da me ples potpuno ispunjava. Kad plešem osjećam se graciozno. Imala sam već par javnih nastupa, u Rijeci, Karlovcu i Dubrovniku. To je grupa zdravih plesača koja pleše s osobama s invaliditetom. Dakle, Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC, u Ilici 10. Samo dođite, ulaz je slobodan za sve zainteresirane za suvremeni ples.

Već sam četiri godine s Nevenom u sretnoj vezi. Neven mi je veliki oslonac i puno mi znači u životu. Divna je osoba i voljela bih s njime ostati do kraja života. Mama želi da Neven i ja budemo u prilagođenom stanu jer mi je jako stalo da budem samostalna.

Svi smo mi na neki način bili žrtva diskriminacije. Kad šećem s Nevenom ljudi nas čudno gledaju, ali mene to uopće ne dira. Živimo sretan život kao svi mladi parovi.

Članica sam Udruge za dječju i cerebralnu paralizu.

Bavim se boćanjem, a na treninge odlazim kod Jasne Škrabo. Godine 2011. osvojila sam zlatnu medalju na državnom natjecanju u boćanju, koja mi puno znači. Nastavit ću ga trenirati i nadam se barem još jednoj zlatnoj medalji.

Poruka za osobe s invaliditetom je da budu uporni i da se bore, jer ništa ne dolazi samo od sebe“, poručuje Nereja.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti