Pomozimo djeci s invaliditetom: Autizam ne liječiti opasnim industrijskim kemikalijama

Osobe s autizmom i njihove obitelji žrtve su nesnalaženja, nezainteresiranosti i nerada države u toj situaciji, kažu u Inicijativi te traže od Vlade hitno osnivanje dijagnostičkih i rehabilitacijskih centara koji bi bili dostupni na području cijele Hrvatske

 

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" pozvala je u ponedjeljak roditelje da djecu s autizmom ne liječe opasnim alternativnim metodama i zatražila od Vlade da osobama s autizmom i njihovim obiteljima osigura sustavnu podršku na području cijele Hrvatske.

Inicijativa apelira na roditelje djece s autizmom da ne slušaju one koji promoviraju CD protokol i ne daju MMS kapi djeci s autizmom jer su štetne po zdravlje i nisu za konzumaciju.

Miracle Mineral Solution (MMS) ili CD protokol koncentrirani je otrovni sastojak industrijskog izbjeljivača, a brojni alternativni mediji promoviraju ga kao "čudesni eliksir" koji liječi autizam i druge bolesti.

Za rastući trend među roditeljima, koji posežu za ilegalnim preparatom i opasnim kemikalijama, Inicijativa odgovornim smatra izostanak sustavne državne potpore u skrbi za djecu s teškoćama u razvoju.  

Osobe s autizmom i njihove obitelji žrtve su nesnalaženja, nezainteresiranosti i nerada države u toj situaciji, kažu u Inicijativi te traže od Vlade hitno osnivanje dijagnostičkih i rehabilitacijskih centara koji bi bili dostupni na području cijele Hrvatske.

Napominju da su sporazum o osnivanju dijagnostičkih centara nadležna ministarstva s UNICEF-om potpisala još 2014., no do sada je to ostalo "mrtvo slovo na papiru", a Inicijativa od mjerodavnih ministarstava do danas nije dobila zatražena očitovanja u kojoj je fazi provedba sporazuma. 

Stoga, kažu, ne čudi da mnogi roditelji u očaju, bez pravih informacija, stručne pomoći i sustavne potpore, traže rješenja u alternativnim načinima liječenja, primjenjujući pritom za zdravlje opasne supstance, poput industrijskih izbjeljivača.

"Autizam je neurobiološki poremećaj rada mozga i vjerujemo da će, kad se i ako se pronađe lijek, to biti objavljeno u svim medijima i dostupno za svu djecu. Svi trebamo tražiti da se osobama s autizmom osigura sustavna podrška države i društva kroz cijeli njihov život - od rođenja do starosti, kako njima tako i njihovim obiteljima. Dok država ne preuzme odgovornost, preostaje nam jedino međusobna podrška u kojoj pokušavamo zaustaviti pogrešne pokušaje roditelja", ističe Inicijativa.

In Portal / Hina

Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti