Hrvatski paraolimpijski odbor: Proglašenju najboljih sportaša s invaliditetom nazočili najviši državni uglednici

Kao i inače, vrhunac večeri bilo je proglašenje najuspješnije sportašice i sportaša s invaliditetom. Ove godine oba najprestižnija priznanja otišla su u ruke atletičara - laureati su Mikela Ristoski i Branimir Budetić

 

Sinoć je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana svečanost našeg paraolimpizma i proglašenje najuspješnijih sportaša i sportašica Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO). Hpo (41).JPG Hpo (40).JPG Hpo (39).JPG Hpo (38).JPG Hpo (37).JPG Hpo (36).JPG Hpo (35).JPG Hpo (34).JPG Hpo (33).JPG Hpo (32).JPG Hpo (31).JPG Hpo (30).JPG Hpo (29).JPG Hpo (28).JPG Hpo (27).JPG Hpo (26).JPG Hpo (25).JPG Hpo (24).JPG Hpo (23).JPG Hpo (22).JPG Hpo (21).JPG Hpo (20).JPG Hpo (19).JPG Hpo (18).JPG Hpo (17).JPG Hpo (16).JPG Hpo (15).JPG Hpo (14).JPG Hpo (13).JPG Hpo (12).JPG Hpo (11).JPG Hpo (10).JPG Hpo (9).JPG Hpo (8).JPG Hpo (7).JPG Hpo (6).JPG Hpo (5).JPG Hpo (4).JPG Hpo (3).JPG Hpo (2).JPG Hpo (1).JPG

Događaj, koji je i ove godine izravnim prijenosom popratila državna televizija, svojim su prisustvom uveličali i mnogi uzvanici, pa su tako, uz očekivane predsjednike Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog olimpijskog odbora, Ratka Kovačića i Zlatka Matešu, svečanosti nazočili i predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Tomislav Mađar.

Prije najvažnijeg i središnjeg dijela svečanosti, dodjele nagrada i priznanja, svim okupljenima su se obratili Ratko Kovačić, Tihomir Orešković, Željko Reiner i Milan Bandić, te zahvalili i čestitali sportašicama i sportašima na inspiraciji i rezultatima, zaželjevši im i puno uspjeha u nadolazećim natjecanjima, posebno na skorim Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Prvi su priznanja dobili mladi sportaši s invaliditetom. Ove godine to su bili Nino Baša, stolnotenisač STKI Uriho, Mihovil Ninčević, plivač PK Jadera, Antonia Radoš, plivačica PK Natator, Matija Sloup, bacač diska AKOI Odisej, te Lucija Brešković iz Judo kluba Kaštela.

Premijer Tihomir Orešković s Damirom Fatušićem, vanjskim suradnikom In Portala

Dobitnici priznanja za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima i najuspješniju sportašicu u neparaolimpijskim sportovima su kuglač i kuglačica iz Sportskog kluba slijepih Zagreb, Stjepan Đunđek i Petra Deša, dok je dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika ove godine Ante Pavković, trener Branimira Budetića, bacača koplja.

I ove godine, najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom je ženska stolnoteniska ekipa, u sastavu članica stolnoteniskog kluba NEC, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić, koja je, uz niz drugih odličja i sjajnih rezultata, osvojila zlato na ITTF Europskom prvenstvu 2015., održanom u danskom Vejleu.

Kao i inače, vrhunac večeri bilo je proglašenje najuspješnije sportašice i sportaša s invaliditetom. Ove godine oba najprestižnija priznanja otišla su u ruke atletičara, koji su na IPC Svjetskom prvenstvu u atletici, koje se održalo u Dohi, ostvarili upravo fantastične rezultate. Najuspješnija sportašica s invaliditetom, Mikela Ristoski, 2015. je godinu započela zlatom u troskoku i srebrom na 100 metara na INAS Svjetskim igrama održanim u Equadoru, da bi je završila zlatom i svjetskim rekordom u troskoku na već spomenutom IPC Svjetskom prvenstvu u atletici, na kojem je osvojila još i srebro u skoku u dalj. Na istom natjecanju, zlatnu medalju i svjetski rekord u bacanju koplja ostvario je najuspješniji sportaš s invaliditetom, Branimir Budetić, inače i višestruki državni prvak, osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008., te brončane na igrama u Londonu 2012.

 

Za kraj, valja još dodati da su priznanja za izuzetan doprinos promociji sporta osoba s invaliditetom dobili In-Portal, prvi news portal za osobe s invaliditetom, te Dragan Balić, urednik informativnog programa Jabuka TV-a. Također, posebno priznanje HPO-a za pomoć u organizaciji Europskih igara mladih za sportaše s invaliditetom u Varaždinu dobili su Grad Varaždin, Varaždinska županija, te Opća bolnica Varaždin, dok je priznanje za pomoć u organizaciji IPC svjetskog kupa u streljaštvu 2015. u Osijeku dobilo Građansko streljačko društvo 'Osijek 1784.', najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj. Priznanja za dugogodišnji uspješan rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su Tomo Gnječ, Ivan Špehar i Željka Kapeš Zembić.

Nakon završetka svečanog dijela, sportaši i njihovi gosti su se, kako je to već uobičajeno, nastavili družiti na prigodnom domjenku koji je potrajao do kasnih večernjih sati.

Piše: Damir Fatušić


 

 

Povezane vijesti