Sisak: Šarena inkluzija za jednake startne pozicije u obrazovanju djece s teškoćama

UNHCR će u program uložiti 173.000 kuna, a Grad Sisk će uz 60.000 kuna pomoći i u uređenju i opremanju prostora, te prehrani i prijevozu učenika

 

Hrvatska je pri dnu EU ljestvice po uključenosti djece u predškolske programe, posebno kad je riječ o djeci s teškoćama u razvoju, djeci iz siromašnih obitelji, romskoj populaciji ili udomiteljskoj djeci, pa je stoga važno stvoriti jednake prilike za osnovnoškolsko obrazovanje, rekla je u srijedu u Sisku predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić na predstavljanju projekta "Sisačke šarene inkluzije".

Projekt "Sisačka šarena inkluzija" zajednički su pokrenuli UNICEF i Grad Sisak, kao nastavak lanjske akcije "Krenimo zajedno".

Otmačić dodaje i da je zbog takvih akcija stvaranja jednakih prilika za osnovnoškolsko obrazovanje za svako dijete, kao što je to slučaj u Sisku, u posljednje dvije godine učinjen velik napredak. 

Kako je rekla sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, već je prva godina rada s djecom polučila zapažene rezultate. Zbog toga će se Grad Sisak i nadalje kao partner uključivati u ove akcije. O rezltatima programa svjedočila je i Stanka Nikolić, čija se kćer Marijana kao pripadnica romske zajednice ukljulila u malu školu.

"Radionice su joj mnogo pomogle da dobije nužno predznanje, da se socijalizira i spremna dočeka upis u školu. Iako je u početku bilo dosta nepovjerenja, roditelji iz našeg romskog naselja sve bolje prihvaćaju malu školu. Mislim da je za daljnje školovanje naše djece taj program vrlo važan", rekla je Stanka Nikolić.

U sklopu akcije organizirat će se brojne radionice u trajanju od 6 mjeseci. Osim toga, predviđeno je uređenje polivalentnog prostora za te potrebe u područnoj školi u Hrastelnici, koju pohađa i dvadesetak učenika iz obližnjeg romskog naselja. Ravnatelj OŠ Galdovo, u sklopu koje djeluje područna škola, Petar Zelić, kaže kako je taj program za njegovu školu od životne važnosti. Očekuje da će se na taj način prevladati dosadašnji problemi nejednakih startnih pozicija djece u obrazovanju.

Projektom će u Sisku biti obuhvaćeno oko 60 djece romske populacije i isto toliko djece iz drugih ranjivih skupina. UNHCR će u program uložiti 173.000 kuna, a Grad Sisk će uz 60.000 kuna pomoći i u uređenju i opremanju prostora, te prehrani i prijevozu učenika.

Hina

 

Povezane vijesti