Intervju, Dina Levačić: Plivanjem do ortopedskih pomagala za udrugu 'Anđeli'

Daljinska plivačica Dina Levačić iz Splita priprema se za humanitarnu akciju 'Dina za Anđele' kada će otplivati dvadesetak kilometara dugu dionicu od Trogira do Splita. Cilj je prikupiti sredstva za kupnju ortopedskih pomagala za udrugu 'Anđeli' koja okuplja roditelje djece najtežih tjelesnih invalida i djece s teškoćama u razvoju. Preplivavanje će se održati 7. svibnja na Svetog Duju i Dan grada Splita. Start će biti oko 13 sati kod kule Kamerlengo u Trogiru, a očekivani dolazak na splitsku rivu je oko 18 sati. Dinu i Anđele možete podržati dolaskom u Trogir ili Split, kao i donacijom na IBAN: HR3524840083116766665

 

Dina što vas je potaklo na humanitarnu akciju za splitsku udrugu 'Anđeli'?

- Ova humanitarna akcija je moj doprinos boljitku društva. Želim povezati plivanje, koje je konstanta u mom životu već više od 15 godina i rehabilitaciju koja će biti moja konstanta u godinama koje dolaze.

Uz to što se uspješno bavite daljinskim plivanjem, studirate i defektologiju. Što vas je privuklo tom pozivu?

- Dugo vremena nisam bila sigurna što želim upisati. Ali nakon što sam dvije godine u srednjoj školi imala psihologiju, iskristaliziralo se da želim studirati nešto u tom smjeru. Nakon što sam saznala više o studiju rehabilitacije znala sam da je to ono nešto što sam tražila. Široki spektar problematike koju zahvaća defektologija mi se jako svidio, ali također i činjenica što po završetku studija neću samo raditi svoj posao, nego ću i istovremeno mijenjati i utjecati na mnogobrojne živote, nadam se u pozitivnom smislu.

Posjećujete li 'Anđele' i jeste li djeci s teškoćama predočili prednosti plivanja?

- Nažalost, pošto sam većinu vremena u Zagrebu nemam baš priliku odlaziti u udrugu 'Anđeli', ali se nadam da ću imati vremena u budućnosti za sudjelovanje u njihovom radu. Plivanje kao terapijski pristup je već i sada dosta zastupljen za tretiranje raznih poteškoća. Što se tiče mog utjecaja u promoviranju ovog tipa terapije, smatram da nisam još kompetentna da mogu stručno i vjerodostojno govoriti o terapijskom plivanju. Ipak mogu reći da plivanje, kao sve druge vrste terapije, djeci treba predstaviti kroz igru i pokušati da igra ostane glavna komponenta kako bi mogli uživati u iskustvu.

Dina, imate tek 19 godina, pa kako vidite svoju budućnost? Hoće li Vas okupirati rad s djecom s teškoćama u razvoju?

- Svakako se vidim u radu s djecom s teškoćama u razvoju, iako još ne znam točno u kojem specifičnom području. Trenutno me jako zanima područje poremećaja iz autističnog spektra, ali ima još dosta vremena do završetka studija, tako da se to još može promijeniti. Što se tiče plivanja nadam se da ću uspjeti ostati u njemu što je duže moguće, barem do završetka fakulteta, s obzirom na ostale obveze. Nakon što završim s aktivnim bavljenjem sportom, nadam se da ću barem u nekom obliku ostati vezana za plivanje.

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti