Udruga slijepih Zagreb: Zahvalnica ministrici Opačić na brizi za slijepe sugrađane

Dražen Tomašić je, u pratnji psihologinje udruge Latice Marjanić, upoznao ministricu socijalne politike i mladih s glavnim preprekama s kojima se sreću slijepe osobe u svakodnevnom životu, kao i s aktivnostima udruge koje uvelike olakšavaju život slijepim osobama

Povodom 65. obljetnice osnivanja i rada Udruge slijepih Zagreb, tajnik udruge Dražen Tomašić  ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić uručio zahvalnicu za osobit doprinos Ministarstva socijalne politike i mladih u radu Udruge i brizi za slijepe sugrađane.

Dražen Tomašić je, u pratnji psihologinje udruge Latice Marjanić, upoznao ministricu s glavnim preprekama s kojima se sreću slijepe osobe u svakodnevnom životu, kao i s aktivnostima udruge koje uvelike olakšavaju život slijepim osobama.
Posebno je upozorio na probleme novoslijepih osoba, ljudi koji se s gubitkom vida nađu u situaciji kad su im ugrožena radna mjesta koje su obavljali kao videće osobe.  Rekao je kako takve osobe moraju prolaziti težak put rehabilitacijskih tečajeva, od svakodnevnih vještina koje moraju savladati u novim okolnostima do vještina koje su nužne da zadrže stari posao ili pronađu novi. Rehabilitacijski centri kao što je „Silver“ ili centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ pokrivaju veliki dio potreba, ali si dio zaposlenih novoslijepih osoba jednostavno ne može priuštiti da pola godine provede u institucionalnoj rehabilitaciji zbog posla. Tomašić je naglasio da udruge civilnog društva mogu imati i imaju veliku ulogu kroz stručne tečajeve, informatičko opismenjavanje kao i psihološku pomoć jer je gubitak vida teški psihološki šok. U tom smislu udruge slijepih se nadaju da će se naći sredstava za oformljavanje više mobilnih timova i organizaciju tečaja na dnevnoj bazi  kako bi se novoslijepe osobe što lakše resocijalizirale.
Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je napomenula kako su udruge važni partneri u projektima s ciljem osiguravanje normalnog života za osobe s invaliditetom i ministarstvo konstantno jača aktivnosti u tom smislu, kao primjerice u slučaju povećanja broja osobnih asistenata što je jedan od projekata koji je najviše pomogao osobama s invaliditetom. Ministrica je naglasila kako s ulaskom u Europsku uniju treba iskoristiti priliku za jače oslanjanje na EU fondove i projekte koji se tiču poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.
U svijetu novih tehnologija gase se neki poslovi na kojima su se češće zapošljavale slijepe osobe kao što su telefonisti  i na sastanku je raspravljeno kako bi u suradnji sa zavodom za  zapošljavanje trebalo napraviti katalog poslova koje mogu obavljati slijepe osobe i o tome informirati poslodavce. Kao predstavnike populacije koja se teško zapošljava, udruge slijepih vesele najave zakonskih rješenja po kojima će poslodavci imati obvezu da svaka 20-a osoba koju zaposle mora biti osoba s invaliditetom. Isto tako, na sastanku je načelno raspravljano o zastarjelim programima obrazovanja, odnosno nužnosti promjene strategije obrazovanja slijepih osoba.

In-Portal