Anka Slonjšak: Pristupačnost naša nasušna

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorila je da su sve češće žalbe gluhih osoba kako u bolnicama nema osobe koja poznaje znakovni jezik pa gluhi teže ostvaruju zdravstvenu uslugu

Oko 10 posto hrvatskog stanovništva, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, su osobe s invaliditetom odnosno koriste neka od prava namijenjena takvim osobama, istaknula je danas u Vukovaru pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak na stručnom skupu pod nazivom "Važnost i uloga tehničke struke u osiguravanju i ostvarivanju pristupačnosti - prava osoba s invaliditetom".
Istaknula je da je pristupačnost osnovni uvjet kako bi osobe s invaliditetom mogle biti uključene u zajednicu, zaposliti se te im bile dostupne sve usluge dostupne osobama bez poteškoća.

"Unatoč pozitivnim i dobrim propisima, vidljivo je da se na terenu oni ne poštuju, kako od strane struke, tako i samih građana", rekla je Slošnjak dodavši da se to očituje primjerice u nepropisnom parkiranju, nepristupačnim ulazima u privatne tvrtke, nedostatku sanitarnih čvorova za invalide i drugom. Također, rekla je da su sve češće žalbe gluhih osoba kako u bolnicama nema osobe koja poznaje znakovni jezik pa gluhi teže ostvaruju zdravstvenu uslugu.

Slošnjak je ipak rekla da se u posljednjih 10 godina vide pomaci, no da oni na lokalnoj razini dosta ovise o senzibilitetu vodstva lokalne zajednice.

Istaknula je da se skupom u Vukovaru želi osobama tehničke struke istaknuti važnost i nužnost poštivanja predviđenih propisa i standarda koji se odnose na invalidne osobe i njihova prava.

Posebno je naglasila da se ne poštuju ni sankcije predviđene za kršitelje propisa, te ocijenila da su i one predviđene kako bi se propisi poštivali.

Slošnjak je naglasila da su vidljivi pomaci u poštivanju prava invalidnih osoba u Koprivničko-križevačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te posebno Gradu Zagrebu koji dosta čini za osobe s invaliditetom.

Skup u Vukovaru organizirali su uz Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski savez slijepih, Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara i Hrvatski savez gluhih i nagluhih, a nazočili su mu uz predstavnike invalidnih osoba, predstavnici tehničke struke iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

In-Portal / Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL