Kako uspostaviti kontrolu nad vlastitim životom nakon moždanog udara

PITANJE: N. T. (41) Poštovani, prije godinu dana sam doživio moždani udar nakon kojeg sam se oporavio i nastavio živjeti kao i ranije.

Strah me da se udar ne ponovi jer opet sam pod stresom, nezadovoljan, ne znam kako se izvuči iz sivila u kojem živim. Kako da sebe i svoje zdravlje dovedem u neki red i budem mirniji?

ODGOVOR: Prestižni svjetski časopis New England Journal of Medicine objavio je rezultate velikog kliničkog ispitivanja provedenog u Španjolskoj na 7000 ispitanika praćenih tijekom pet godina. Pokazali su vrijednost mediteranske prehrane u prevenciji moždanog i srčanog udara. Pokušajte u svakodnevnu prehranu unijeti nezasićene masne kiseline iz plave ribe, antioksidanse i flavonoide iz voća i povrća, maslinovo ulje i čašu crnog vina.Za srce i krvne žile neophodna je redovna tjelesna aktivnost koja dovodi do povećanja izlučivanja neurotrofina BDNF odgovorna za mentalne funkcije, odnosno pamćenje i raspoloženje. Manjak BNDF-a dovodi do depresije, stoga prakticirajte vježbanje, hodanje, vrtlarenje, ples...

Za vlastito zdravlje sami možete pronaći najuspješniji način kako izbjeći da vas okolnosti i svakodnevni stres dovedu u krizu sa samim sobom. Pronađite svoj izlaz iz kako kažete "sivila svakodnevice". Načini su oko vas, od šetnje, planinarenja, glazbe, prijatelja, hobija, meditacije do boravka s obitelji, čitanja i slično.

Mozak ne voli rutinu, pa je vježbanje moždanih funkcija jako bitno. Kako se ne bi uspavali i bili neaktivni prakticirajte nove zadatke i učite nova znanja kako bi bili svježi, mladoliki, zadovoljni i uspješni.

Želite li promjene, tada promijenite i svoje navike.

In Portal

 

Povezane vijesti