Grad Zagreb: Prihvaćena strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Glavni je cilj strategije ukidanje svake diskriminacije na temelju invaliditeta, a također,će se nastaviti podupiranje različitih oblika izvaninstitucijskih potpora osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji

Višnja Fortuna s gradonačelnikom Milanom Bandićem

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su u četvrtak prihvatili  izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za prošlu godinu iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2016.  te prijedlog nove strategije za razdoblje do 2020.

Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za prošlu godinu te prijedlog nove strategije predstavila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna koja je naglasila da u Zagrebu živi 90.853 osobe s invaliditetom, što je oko 11,5 posto stanovništva.  

Fortuna je naglasila je da je do kraja prošle godine broj pomoćnika u osnovnim školama povećan s početnih 190 na 320 i 28 za potrebe učenika u srednjim školama. Od početnih 15 dodijeljenih stipendija za učenike i studente s invaliditetom od 2010., sada postoji 60-ak stipendista u ovoj godini te je povećan iznos stipendija. 

Sve više osoba s invaliditetom, istaknula je Fortuna, uključuje se u sustav javnog i specijaliziranog prijevoza, pa je nabavljeno pet novih vozila, tako da je lani bilo 13 vozila za osobe s invaliditetom i osam za djecu s poteškoćama u razvoju.  

Postupno se povećava broj korisnika besplatnog prijevoza pa je tako 2015. to pravo ostvarilo 12.237 osoba s invaliditetom i 298 pratitelja slijepih osoba.  

Fortuna je navela da je od listopada prošle godine unaprijeđena kvaliteta života obitelji sa statusom njegovatelja osiguravanjem novčane pomoći od 1000 kuna mjesečno i prava na besplatan javni prijevoz. 

Vezano za novu Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020., Fortuna je istaknula da se radi o četvrtoj po redu strategiji koja predstavlja "nastavak zajedničkog uspješnog rada na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom". 

Glavni je cilj strategije ukidanje svake diskriminacije na temelju invaliditeta, odnosno svakog ograničavanja ili isključivanja na temelju invaliditeta. 

U prijedlogu strategije ističe se da će se sve mjere i aktivnosti koje su do sada polučile hvalevrijedne rezultate, nastaviti podupirati i dalje, a to su provođenje kontinuiranih edukacija, predavanja, treninga i radionica za stručnjake i članove obitelji koje promiču i učvršćuju vrijednosti cjelokupnog obiteljskog života, njezine psihosocijalne stabilnosti, što neovisnijeg planiranja života osoba s invaliditetom te pripremanje mladih osoba s invaliditetom za partnerski i obiteljski život. 

Također, nastavit će se podupiranje različitih oblika izvaninstitucijskih potpora osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji, sustavnim osiguravanjem savjetovališnog rada preko savjetovališta. 

Posebni naglasak stavit će se na stručno i financijsko praćenje rada ustanova koje u svom djelovanju provode ranu socijalnu intervenciju s ciljem poboljšanja cjelokupnog psihomotoričkog razvoja i poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju; senzomotoričke terapijske programe, komunikacijske i savjetodavne.

Hina

Foto: Facebook profil Milana Bandića

 

Povezane vijesti