KBC Zagreb: Obilježen Ljubičasti dan posvećen osobama oboljelim od epilepsije

U svijetu od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi. Zadnjih godina u Hrvatskoj pokreću se velike akcije kojima je dilj edukacija obitelji, nastavnika, odgajatelja u vrtićima, te posebno djece, kako bi pridonijeli destigmatizaciji epilepsije

 

Epilepsija je među najučestalijim neurološkim bolestima u Hrvatskoj, od koje boluje oko 40.000 osoba, te se u znak podrške oboljelima svake godine obilježava Ljubičasti dan, kako bi se sa njih uklonila stigma i podigla razina osviještenosti o epilepsiji.

Ove godine Ljubičasti dan obilježen je u KBC-u Zagreb, u kojemu djeluje i Referentni centar Ministarstva zdravlja za epilepsiju.

"Po razini liječenja bolesnika s epilepsijom na visokoj smo razini, međutim ne postižemo tako dobre rezultate u preventivnim i promotivnim programima", rekao je ministar zdravlja Dario Nakić upozorivši kako se oboljeli od epilepsije još uvijek susreću sa stigmom zbog prirode svoje bolesti.

"Epilepsije je bolest s kojom treba naučiti živjeti, ali treba znati da se osobe s epilepsijom ni po čemu ne razlikuju od ostalih i da mogu u potpunosti ostvariti svoje živote i karijere", kazao je Nakić.

V. d. sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je kako oboljelima treba priuštiti kvalitetno liječenje i primjerenu zdravstvenu skrb. Centar za epilepsije Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb danas posjeduje svu sofisticiranu dijagnostiku, kao i poznati svjetski centri.

Epilepsija je kroz povijest stjecala razne nadimke poput "božanska", "sotonska", "nadnaravna" zbog svog iznenadnog i nepredvidljivog nastupa, no danas uz pravovremeno liječenje i optimalni izbor antiepileptika 75 posto oboljelih može živjeti bez napadaja i imati kvalitetan život, tvrde liječnici.

Uzroci epilepsije mogu biti prirođeni poremećaji mozga, tumori, traume, moždani udari, infekcije, intoksikacija alkoholom i drogama itd, no kod velikog broja pacijenata uzrok pojave bolesti je nepoznat. Javlja se u svim dobnim skupinama, najčešće u djetinjstvu, adolescenciji i starijoj životnoj dobi, a zbog nedostatka karakteristika predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem.

U svijetu od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi. Zadnjih godina u svijetu i Hrvatskoj pokreću se velike akcije kojima je dilj edukacija obitelji, nastavnika, odgajatelja u vrtićima, te posebno djece, kako bi pridonijeli destigmatizaciji epilepsije i pomogli oboljelima u školovanju, zaposlenju i drugim životnim prilikama. 

Ljubičasti dan obilježava se od 2008. godine, pri čemu je boja lavande izabrana jer simbolizira usamljenost i želju za prihvaćanjem.

Hina

 

Povezane vijesti