Radionica: Alternativna terapija za siromašne majke djece oboljele od mikrocefalije

Tijekom besplatne radionice terapeuti podučavaju roditelje, osobito majke oboljele novorođenčadi, prirodnim tehnikama koje pomažu da se dijete umiri

 

Grupa terapeuta bolnice u Recifeu ovaj je tjedan održala dvije besplatne radionice za siromašne majke čija su djeca rođena s urođenim manama povezanim s virusom zika, podučavajući ih prirodnim tehnikama kojima će umiriti svoje bebe s obzirom na to da tradicionalna medicina u ovom slučaju nije dovoljna. 

Spektar neuroloških poremećaja kod mikrocefalije je širok: od decerebracije do lakih poremećaja fine motorike motorne koordinacije, od lake do teške mentalne subnormalnosti te od autističnog ponašanja do blagih hiperkinetskih stanja. Prognoze su različite kod djece koja imaju i one koja nemaju dodatne anomalije.

U sklopu terapije za roditelje i novorođenčad s mikrocefalijom organizirane pod nazivom "Room to be a Mother" siromašnim se roditeljima i njihovim bebama nastoji pomoći da prevladaju poteškoće s kojima se susreću.

Daniele Santos jedna je od mladih majki koje pohađaju radionicu. Ona uči kako umiriti tromjesečnog sinčića Juana Pedra, jednu od brojnih beba rođenih s mikrocefalijom. 

Djeca oboljela od mikrocefalije općenito su vrlo osjetljiva na bilo kakve podražaje, a Juan Pedro nije iznimka. Daniele tvrdi da ju je zbog dječačićeva neprestanog vrištanja i plača napustio suprug, zbog čega je u još težoj situaciji. 

Dječak dobiva tradicionalnu liječničku skrb u bolnici u Recifeu, epicentru epidemije. Većinu abnormalnosti kod novorođenčadi liječnici povezuju s virusom koji prenosi komarac.

Tijekom besplatne radionice terapeuti podučavaju roditelje, osobito majke oboljele novorođenčadi, prirodnim tehnikama koje pomažu da se dijete umiri. Jedna od njih je tradicionalna indijska masaža "šantala" tijekom koje je beba cijeli dan većom maramom pričvršćena uz majčine grudi kako bi se zbog njezina dodira i blizine osjećala sigurnom. Prakticiraju se i kupke u toploj vodi kojima se oponašaju uvjeti u kojima se beba razvijala u majčinoj utrobi.

Daniele Santos kaže da Juan Pedro nakon masaža i kupki rjeđe plače te da je puno mirniji.

Terapeutkinja Rozely Fontoura koja razgovara s majkama nakon terapije kaže da šantala jako pomaže bebama jer potiče proizvodnju endorfina te utječe na smanjenje hormona stresa kortizola. 

Brazil je objavio da u zemlji ima 900 potvrđenih slučajeva mikrocefalije te da ih se većina povezuje s infekcijom virusom zika kod majki. Vlasti istražuju povezanost virusa i mikrocefalije u još 4300 slučajeva.

Hina