Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar: Kao osobe s invaliditetom uživali smo u putovanju s Hrvatskim željeznicama

Ljubazni i uslužni kondukteri, udobni vagoni prilagođeni putnicima u invalidskim kolicima.... Tko bi donedavno mogao i pomisliti da osobe s invaliditetom mogu računati na takav "luksuz' u vlakovima Hrvatskih željeznica?!

Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar

Uviđajući dugogodišnji problem prilaska nekim peronima, budući nemaju rampe ili pomoćne pokretne stepenice koje bi olakšale dolazak i odlazak osobama s invaliditetom, ali i svima koji nose teške putne torbe, mjesec travanj započeli smo ukazivanjem u kategoriji spomenika nepristupačnosti na Zagrebački Glavni kolodvor, službenog naziva Zagreb Glavni kolodvor, najveći željeznički kolodvor u Hrvatskoj, koji se nalazi u samom središtu grada, na Tomislavovom trgu 12, a također je i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Gradnja same zgrade započela je 1890., a kao objekt svečano je otvoren 1892. godine pod imenom Državni kolodvor.

Između ostalog, vezano za osobe s invaliditetom, obratili smo pozornost nudi li Glavni željeznički kolodvor uslugu pomoći istima vezano za putne torbe, kao i pomoći dolaska i odlaska u krugu Kolodvora u smislu prenošenja samih osoba s invaliditetom u kolicima i s hodalicama, kako to funkcionira, kome se treba obratiti i kada, koliko to košta, na što smo dobili službeni odgovor:

“Dok se ne pronađe adekvatnije rješenje za pristup osobama s invaliditetom i boljoj mobilnosti na drugi i treći peron na Glavnom kolodvoru, osobe s invaliditetom se prilikom planiranja putovanja trebaju najaviti u Putničku službu na prvom peronu koja organizira potrebnu pomoć, a za izlazak iz vlaka obratiti se kondukteru koji bi trebao kontaktirati Putničku službu za organiziranje pomoći prilikom izlaska iz vlaka.”

Nastavno na sljedeća očitovanja iz HŽ Infrastrukture:

“U željezničkim kolodvorima koji su rekonstruirani, a temeljem projektne dokumentacije i akta o građenju, primjerice u kolodvorima Vinkovci i Slavonski Brod, ugrađene su platforme za osobe s invaliditetom prema Pravilniku za osobe smanjene pokretljivosti i sukladno projektnoj dokumentaciji za koju je dobivena potvrda glavnog projekta. U samim Vinkovcima, na državnom tehničkom pregledu bila je i Udruga “Bubamara” - Udruga osoba s invaliditetom Vinkovci, s kojima smo dogovorili da se osobe s invaliditetom prije putovanja vlakom jave u Prometni ured, s time da će im željezničko osoblje u Prometnom uredu pomoći prilikom ulaska u vlak. Za izlazak iz vlaka, na peronskim stupovima su postavljena bežična zvona koja zvone u Prometnom uredu i koje osobe smanjene pokretljivosti aktiviraju nakon izlaska iz vlaka kako bi se rampe mogle otključati te osobe smanjene pokretljivosti prevesti do kolodvorske zgrade. Za sve navedene radnje i ključ koji otvara rampu zaduženo je prometno osoblje, budući da je Prometni ured na kolodvoru jedini zaposjednut 24 sata i sva usluga je besplatna”, kao i na: “Što se tiče samog putovanja vlakom, u nova 24 vlaka HŽ Putničkog prijevoza ugrađene su rampe za ulaz/izlaz osoba s invaliditetom kojima rukuje osoblje vlaka, a rampe se mogu prilagoditi bilo kojoj visini perona. Novi vlakovi voze na relacijama prema Sisku, Novskoj, Koprivnici, Moravicama, Vinkovcima, na relaciji Dugo Selo – Savski Marof i na relaciji Zagreb – Varaždin. Uz to, HŽ Putnički prijevoz u svom parku ima i tri klasična vagona koja su prilagođena prijevozu osoba s invaliditetom i koji se u slučaju najavljenog prijevoza osobe s invaliditetom uvrštavaju u sastave vlakova. Radnici HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture kod najavljenih prijevoza osoba s invaliditetom osiguravaju pomoć kod ulaska/izlaska u vlak i u vlaku. Usluge koje smo naveli se ne naplaćuju”, odlučili smo iz redakcije IN Portala isprobati što to sve znači u konkretnom životu, kad se nađete kao putnici.

Uz Glavni željeznički kolodvor, željeli smo vidjeti kako ta usluga pomoći osobama s invaliditetom funkcionira i na ostalim željezničkim kolodvorima po gradovima diljem Lijepe naše, tako da smo se uputili vlakom u Vinkovce, gdje se održavalo Državno prvenstvo za osobe s invaliditetom u stolnom tenisu.

Iako nas je pri samom polasku dočekala iznenadna vijest da ćemo tijekom putovanja presjedati iz vlaka u autobus na jednoj relaciji, moramo istaknuti da smo tijekom putovanja dobili svu adekvatnu pomoć kao novinari - osobe s invaliditetom, od kojih je jedna putovala u invalidskim kolicima u pratnji druge.

Poštivajući sve upute koje su nam dane, prijavili smo se u Putničku službu u Zagrebu, koja je organizirala cijelo putovanje u smislu pomoći kod prelaska preko pruga te ulaska u vlakove i autobuse. Sve osoblje iz Putničke službe, odnosno Prometnog ureda u Zagrebu i Vinkovcima, kao i kondukteri u vlakovima, bili su izrazito ljubazni, zbog čega se svima ovim putem zahvaljujemo. Isprobali smo i uvidjeli da sve funkcionira kako treba.

Pišu: Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar