Anka Slonjšak: Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu

"Razumna prilagodba u procesu rada znači da se osobama s invaliditetom osigura adekvatna prilagodba i podrška koja bi im osigurala da na svom radnom mjestu bez obzira na svoje oštećenje mogu biti učinkoviti i ravnopravni djelatnici kao i osobe bez invaliditeta", kaže pravobraniteljica za OSI

 

"Osobe s invaliditetom su osobe kao i svake druge. Kroz osiguranje adekvatne podrške i prilagodbe treba im pružiti priliku da na radnom mjestu mogu dati puni potencijal. Prilagodbe postoje, no poslodavci gledaju kako da osobe s invaliditetom isključe s tržišta rada", poruka je Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je stručni skup 'Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu primjenom načela razumne prilagodbe i promicanjem pozitivne prakse'. Usprkos tome što se po prvi puta u deset godina nakon proširenja obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom povećalo njihovo zapošljavanje, poslodavci su plaćanje naknade za neispunjavanje kvote proglasili nametom. Cilj skupa bio je rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom i kroz primjere dobre prakse u Hrvatskoj i iskustvo Velike Britanije pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju i počnu im pristupati kao mogućnosti za unaprjeđenje konkuretnosti. Poseban naglasak stavljen je na obavezu osiguravanja razumne prilagodbe kao preduvjeta stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obavezu ostvare na dobrobit društva i svog poslovanja.

"Razumna prilagodba u procesu rada znači da se osobama s invaliditetom osigura adekvatna prilagodba i podrška koja bi im osigurala da na svom radnom mjestu bez obzira na svoje oštećenje mogu biti učinkoviti i ravnopravni djelatnici kao i osobe bez invaliditeta", kaže Slonjšak.

"Te prilagodbe mogu biti poput fleksibilnih uvjeta rada, podrške osiguravanja adekvatne opreme, određene prilagodbe u smislu potpornih tehnologija, te prilagodbe koje ne zahtjevaju financijska sredstva već razumijevanje i volju prepoznavanja određene bolesti, zdravstvenog stanja tj. invaliditeta osobe koja na radnom mjestu u određenom momentu zbog bolesti ili zdravstvenog stanja ne može biti učinkovita kao osoba bez invaliditeta. Poslodavci ne iskorištavaju dovoljno potencijal osoba s invaliditetom, već uglavnom idu s predrasudama prema njima, što dokazuje i antidiskriminacijska mjera koja je vezana uz obveznu kvotu zapošljavanja. Ni jedno društvo nije dovoljno bogato da bi se odreklo radne sposobnosti osoba s invaliditetom", naglasila je Slonjšak.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti