Kristijan Vincetić: Naš glavni plivački adut za Paraolimpijske igre u Riju

"Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju", rekla je naša najbolja olimpijka svih vremena Janica Kostelić

 

Najbolji hrvatski plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić bit će naš najveći adut za osvajanje odličja na plivačkim natjecanjima na Paraolimpijskim igrama koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.

"Bit će to moj treći nastup na paraolimpijskim igrama i sve ću napraviti da bude najbolji do sada. Medalje neću obećavati, ali ćemo moj trener Igor Berislavić i ja napraviti sve da u Riju otplivam svoja najbolja vremena u obje discipline i onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za neko mjesto na pobjedničkom postolju", kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon povratka s Otvorenog europskog plivačkog prvenstvu za osobe s invaliditetom Kristijan Vincetić.

Vincetić je proteklog vikenda u portugalskom Funchalu u konkurenciji 450 natjecatelja iz 50 zemalja u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja (S9) osvojio srebrno odličje u disciplini 400 m slobodno te brončano na 100 m slobodno.

"Objektivno nisam očekivao tako dobar rezultat na 100 slobodno  jer sam s vremenom od 58.38  za više od sekundu popravio svoj osobni rekord naq 100 m slobodno, dok sam na 400 slobodno metara plivao na razini osobnog rekorda koji je treći rezultat ovog trenutka u svijetu", kazao je 25-godišnji plivač PK Dubrava.

Inače, osim Kristijana Vincetića norme za nastup na POI u Rio de Janieiru ispunio je i naš drugi plivač Dino Sinovčić i to će po riječima predsjednika HPO-a Ratka Kovačića biti jedina dva naša paraolimpijca u plivačkom programu.

"Očekujem da će na POI u Riju nastupiti 16 naših sportaša i naš je prioritetni zadatak da im osiguramo maksimalne uvjete za pripreme. Za sad nam je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo sredstva za "redovni program" , ali ne i za pripremni nastup na Paraolimpijskim igrama, ali vjerujem da ćemo i taj problem u razgovoru s novom doministricom sporta uskoro uspješno riješiti", kazao je Kovačić.

Konferenciji je nazočila i nova pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić koja je istaknula važnost bavljenja sportom u svakodnevnom životu. 

"Bavite se sportom koji ne mora biti na vrhunskoj razini jer je to izuzetno važno i za zdravlje i za sve druge segmente života. Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju. Iz ljubavi se puno toga može napraviti, ali od ljubavi se ne može živjeti", zaključila je naša najbolja olimpijka svih vremena Janica Kostelić. 

Hina

 

Povezane vijesti