Udruga invalida rada Zagreba: Memorijalni turnir u čast legendarne Marije Topić

Marija Topić kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od tisuću članova stvoriti udrugom od 10.000 članova zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba invalida rada

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) treću godinu za redom organizirat će Memorijal Marije Topić u subotu, 14. svibnja na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U jutarnjim satima održat će se finale u devet sportskih disciplina (belot, šah, pikado, kuglana, viseća kuglana, nabaci krug, plivanje, streljaštvo i stolni tenis) između 14 udruga invalida rada s područja cijele Hrvatske-

Program će se sastojati od sportskog dijela u kojem će se odvijati natjecanja u vremenu od 9 do 13 sati, a nakon čega će u 13,30 sati uslijediti službeno otvorenje kojom prigodom će se prisutnima s nekoliko riječi obratiti domaćin i pokrovitelj. Potom će se u vremenu od 13,45 do 17 sati održati proglašenje rezultata natjecanja te druženje uz glazbu i domjenak.

U razdoblju od 29. veljače 29. travnja 2016. godine odvijala su se prednatjecanja u svim spomenutim gradovima u kojima su sudjelovala 152 natjecatelja od kojih će se 114 suočiti u finalu u subotu, 14. svibnja na RŠC Jarun.

Marija Topić izabrana je za predsjednicu UIR Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. U društvu je tražila da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA". Njoj u čast i spomen, kao dugogodišnjoj uspješnoj predsjednici, osmišljen je Memorijal Marije Topić koji se organizira svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

U Republici Hrvatskoj u 2015. godini registrirano je 134.665 invalida rada dok podatka o osobama s invaliditetom koji se rekreativno bave sportom u RH nažalost nema. No, brojna istraživanja dokazala su značajan pozitivan utjecaj redovitog bavljenja sportsko-rekreativnim aktivnostima, od smanjenja rizika nastanka nekih od najučestalijih bolesti današnjice (bolesti srčano-žilnog sustava, dijabetes, rak, pretilost, depresija, osteoporoza), kroz važan dio procesa rehabilitacije ili liječenja bolesti do poboljšanja kvalitete života u cijelosti.

“Svima nam je poznato da redovna aktivnost uvelike utječe na poboljšanje našeg raspoloženja i pomaže nam u borbi s negativnim osjećajima. Marija Topić je, između ostalog, zagovarala zdrav način života, rekreativno bavljenje sportom i druženje imajući na umu da bavljenje bilo kojom od brojnih sportskih ili rekreativnih aktivnosti potiče hormone koji smanjuju napetost, zatim osjećaj stresa i umora, a što nam je u današnjem stresnom i ubrzanom životu prijeko potrebno”, izjavio je predsjednik UIR Zagreba, Zlatko Bočkal, prof. psihologije.

Anamarija Lazić

 

Povezane vijesti