Tea Selaković: Predavanje o psima pomagačima kao najboljim prijateljima djece s teškoćama u razvoju

Uključivanjem psa pomagača u terapijske aktivnosti iz zamorne i frustrirajuće situacije dijete ulazi u jednu zanimljiviju, prirodniju i opušteniju situaciju

 

Udruga Psi pomagači poziva na besplatno predavanje i radionicu za djecu s ciljem osvještavanja javnosti o koristi od metode uključivanja pasa pomagača, koja se u Hrvatskoj još uvijek smatra nekonvencionalnom. Radionica i predavanje održat će se 17. svibnja od 16.30 so 19.30 sati u knjižnici Augusta Cesarca, Šubićeva 40, Zagreb.

"Udruga Psi pomagači neprofitna je organizacija koja provodi educiranje i certificiranje voditelja pasa pomagača. Voditelj i njegov pas pomagač čine tim koji se nakon završene edukacije uključuje u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti s različitim korisnicima, najčešće s djecom s teškoćama u razvoju (intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom, kroničnim oboljenjima), s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju (zlostavljanom, napuštenom ili psihički oboljelom djecom). Uključivanjem psa pomagača u terapijske aktivnosti iz zamorne i frustrirajuće situacije dijete ulazi u jednu zanimljiviju, prirodniju i opušteniju situaciju, u kojoj naglasak nije na ponavljanju istih vježbi već na interakciji sa psom i terapeutom", kaže Tea Selaković, profesor rehabilitator.

"U ovako osmišljenim aktivnostima svoje vrijeme i teškoće dijete dijeli s prijateljem (psom) koji nema očekivanja, predrasuda niti razočaranja. Budući da se djeca razvijaju kroz igru u interakciji s okolinom, ovakav je pristup puno učinkovitiji za razvoj djeteta. Iskreno vjerujemo u ono što radimo i rado odvajamo svoje slobodno vrijeme kako bismo pridonijeli civilnom razvoju lokalne, ali i šire zajednice. Na ovom javnom događaju, osim video prikaza rada s korisnicima, također ćemo podijeliti certifikate novim voditeljima pasa pomagača i zahvalit ćemo donatorima i sponzorima koji su podržali naš rad i omogućili naše uspjehe. Uz neformalno druženje svi zainteresirani mogu dobiti više informacija o mogućnosti uključivanja u rad naše udruge te sve druge informacije vezane uz pse pomagače", zaključila je Selaković.

Više o radu udruge te samom predavanju možete saznati na stranici www.psipomagaci.hr.

B. Ravlić

 

Povezane vijesti