Autoklub Miramare: Škola koja od osoba s invaliditetom stvara sjajne vozače

Željko Bek instrukor je vožnje više od četiri desetljeća i ne pamti koliko puta su mu prsti izgaženi invalidskim kolicima, a sjeća se i polaznika koji je od prve svladao vožnju bez obje noge, samo sa šakom i dva prsta druge ruke

Željko Bek

Autoklub & Autoškola Miramare nedavno su proslavili 60 godina rada u osposobljavanju kandidata za vozače. Osobama s invaliditetom mobilnost je često prepreka uključivanju u mnoge segmente samostalnog života. Autoškola Miramare je još prije 30 godina uvidjela potrebu za prilagođenim vozilom kojim bi se osobe s invaliditetom osposobilo za vožnju.

Željko Bek instruktor je vožnje 44 godine u kojima su brojne osobe s invaliditetom, zahvaljujući njegovom individualnom pristupu i spremnosti da pomogne u najrazličitijim situacijama, svladalo izazov vožnje i dobilo vozačku dozvolu.

"Odnedavno autoškola posjeduje novo vozilo Ford B-Max adaptiran i za osobe s invaliditetom. Na Ford B-Max odlučili smo se s obzirom da je vozilo odličnih karakteristika za osobe s invaliditetom", kazao nam je Zdenko Jerabek, stručni voditelj, instruktor i predavač Autoškole Miramare.

"Zahvalni smo tvrtki Ford na popustu pri kupovini, te Croatia osiguranju koje je platilo osiguranje vozila. Gradonačelnik Milan Bandić ispred grada Zagreba obećao nam je osigurati sredstva za ugrađene komande zahvaljujući kojima je vozilo osposobljeno i za vožnju osobama s invaliditetom, te se nadamo da će se i to realizirati. Svjesni smo teške financijske situacije, pa pozivamo udruge osoba s invaliditetom da nam se jave kako bi zajedničkim djelovanjem osposobili što veći broj OSI za vozače. S obzirom na nepostojanje prilagođenih vozila van Zagreba mogu nam se javiti i osobe s invaliditetom kojima je boravak u Zagrebu nemoguć, pokušat ćemo iznaći način da naš instruktor dođe u njihov grad."

Posljednjih godina svjedočimo sporadičnim pokušajima da se osim Zagreba osposobljavanje osoba s invliditetom za vožnju provodi i u drugim hrvatskim gradovima, no trenutno, kako nam kažu u Miramareu, osim njih se samo u Križevcima radi s adaptiranim vozilom za osobe s invaliditetom.

Željko Bek, iako umirovljen krajem 2015. godine, vratio se u Autoškolu Miramare i nastavlja sa svojom misijom. Kaže da ne razumije instruktore koji se ne usuđuju raditi s osobama s invaliditetom. Ističe da je obuka osoba s invaliditetom u biti i radna terapija, a individualan pristup polazniku autoškole nikada mu nije predstavljao teškoću. Bek je danas sretan što nastavlja raditi, kako kaže, idealan posao koji ga svaki dan veseli. Ne pamti koliko puta su mu prsti izgaženi invalidskim kolicima, a sjeća se i polaznika koji je od prve svladao vožnju bez obje noge, samo sa šakom i dva prsta druge ruke. Naglašava da svaka osoba s invaliditetom koja prođe liječnički pregled za vozačku dozvolu sposobna je za vožnju.

Autoškola Miramare otvorena je za sve potencijalne polaznike koji razmišljaju o upisu u autoškolu. Slobodno im se javite i dogovorite probnu vožnju.

Više o Autoklubu & Autoškoli Miramare na poveznici www.ak-miramare.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti