Buba bar: Projekt koji će zaposliti osobe s Downovim sindromom

Stručna suradnica u udruzi Bubamara Roberta Mesić kazala je kako će u Buba baru, uz osobe s Downovim sindromom, raditi i njihovi asistenti

 

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge osobe s invaliditetom "Bubamara" Vinkovci u srijedu je u toj udruzi predstavljen projekt otvorenja kafeterije udruge pod nazivom "Buba bar" koja će biti prva takve vrste u Hrvatskoj, a bit će zaposleno pet osoba s Downovim sindromom, korisnika udruge.

"Današnji dan je prilika i da građani Vinkovaca dragovoljnim prilozima potpomognu rad naše udruge odnosno što skorije otvaranje kafeterije "Buba bar"", kazala je stručna suradnica u "Bubamari" Roberta Mesić dodajući kako je facebook profil udruge, nakon što se priča o namjeri otvaranjua Buba bara pojavila na facebooku, posjetilo više od milijun posjetitelja što, po njezinom mišljenju, svjedoči kako su građani dovoljno osvješteni o problemima osoba s invaliditetom.
Mesić je također kazala kako će u Buba baru, uz osobe s Downovim sindromom raditi i njihovi asistenti. "Želja nam je da na ovaj način takve osobe nađu svoj prvi posao. Međutim, s obzirom da su hrvatski zakoni takvi kakvi jesu i predviđaju da osobe s invaliditetom kada dobiju svoj prvi prihod gube pravo na invalidninu, morat ćemo Buba bar usmjeriti i pretvoriti ga u simbol borbe protiv loših zakona", kazala je Mesić.
Ideju za otvaranja bara u koje bi goste posluživale osobe s Downovim sindromom u Bubamari su dobili prije dvije godine prilikom posjete Škotskoj. Tada su posjetili i jedan bar gdje su goste posluživale osobe s Downovim sindromom. Od domaćina su saznali i kako su ubrzo po otvaranju toga bara i ostali ugostitelji krenuli u potragu za osobama s invaliditetom kako bi ih zaposlili u svom kafiću. Sve to viđeno u Škotskoj odlučili su prenijeti i u Vinkovce.
Želja je članova Udruge "Bubamara" koja okuplja oko 1400 korisnika, da Buba bar bude otvoren što prije, a nalazit će se u zgradi u kojoj je sjedište i udruge. Danu otvorenih vrata, pored brojnih Vinkovčana, pridružili su se i igrači i vodstvo HNK "Cibalia" bruno pozdravljeni zbog povratka u Prvu nogometnu ligu te gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Hina

 

Povezane vijesti