Moj pas kao pas pomagač

Psi pomagači - Udruga za intervenciju potpomognutu psima pomagačima poziva vas da dođete na procjenu osobnosti pasa, koja je prvi korak u procesu edukacije kojom vi sa svojim psom postajete certificirani tim koji se uključuje u terapijske, odgojne, obrazovne i ostale aktivnosti u radu s raznim korisnicima

 

 Udruga provodi edukaciju i certificiranje timova voditelja i pasa pomagača s ciljem širenja njihove uloge u društvu svugdje gdje postoje potreba, mogućnost i interes.

Tea Selaković, profesor rehabilitator ističe:"Pozitivan utjecaj psa na korisnika tijekom interakcije iznimno je snažan, višestruk i nezamjenjiv. Pas izrazito povoljno utječe na emocionalne, psihosocijalne i patofiziološke mehanizme kod ljudi, osobito kod djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Djeca s teškoćama u razvoju, mladi i odrasli s raznim oboljenjima često su zasićeni raznim terapijama, uvijek istim aktivnostima, istim vježbama koje su im fizički ili psihički teške i naporne, istim stručnjacima koje povezuju s nečim ozbiljnim, stresnim i teškim. U praksi je tu djecu vrlo teško motivirati na često zamorne i repetitivne aktivnosti. Uloga psa pomagača u toj je situaciji nezamjenjiva. Emotivna veza koja se stvori između djeteta i psa snažan je motivator. Dijete će za svog četveronožnog prijatelja učiniti puno više nego za terapeuta, odgajatelja ili doktora. Ono što je karakteristično za pse, a što kod ljudi ne postoji, jest izostanak očekivanja. Sa psom korisnik može biti prirodan, može se opustiti i jednostavno raditi najbolje što može bez ikakvog straha od razočaranja. Kada se dijete tako opusti, njegovi pravi latentni potencijali mogu doći do izražaja i razvijati se u potpunosti. Druga važna osobina pasa jest da oni nemaju predrasuda. Njima je svejedno imamo li preveliku glavu, hodamo li čudno, mucamo ili ne govorimo uopće, što nam ne ide zbrajanje ni čitanje, vrtimo se u krug kada smo uzrujani, nosimo debele naočale."
 

Voditelj psa pomagača može biti bilo koji punoljetni građanin. Stručni voditelj može biti stručnjak terapeut (rehabilitator, psiholog, radni terapeut, fizioterapeut), zdravstveni radnik, prosvjetni radnik i slično. Voditelji i stručni voditelji dobivaju certifikat za različite vrste aktivnosti u kojima mogu sudjelovati.

Procjene će se održati u rujnu 2016. Za procjene se je potrebno prijaviti, a više informacija možete dobiti ako na psipomagaci@gmail.com.

 

Tekst i foto: Božica Ravlić