Intervju: Steffen Sommerfeld

Steffena Sommerfelda i ostale vrhunske tenisače u kolicima možete vidjeti na terenima Nacionalnog teniskog centra na Zagrebačkom velesajmu od 24. do 26. lipnja 2016. na sedmom Sirius Openu

 

Sirius Open, najstariji međunarodni turnir za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, održava se od 24. do 26. lipnja 2016. na terenima Nacionalnog teniskog centra na Zagrebačkom velesajmu sedmu godinu za redom. Ususret turniru popričali smo s prošlogodišnjim pobjednikom, Nijemcem Steffenom Sommerfeldom.

Kada ste počeli trenirati tenis u kolicima, koliko trenirate i što on za Vas znači?

Kad sam prije 25 godina počeo trenirati tenis u kolicima bilo je to samo za zabavu. Tri godine kasnije nastupom na „Israel Open“ odigrao sam prvi internacionalni turnir kao profesionalni igrač. Treniram tri puta tjedno u mom sportskom klubu „ Zehlendorfer Wespen" te jako često odlazim u fitnes centar. Za mene je igranje tenisa u kolicima velika strast. Volim taj sport u svim njegovim aspektima.

Koji su vaši kriteriji pri biranju turnira na kojem ćete se natjecati i zašto ste izabrali Sirius Open?

Turnir je kvalitetan kada je dobro organiziran. Posebno su važni organizatori, volonteri i vozači shuttleova koji se brinu kako bi sve glatko prošlo. Sirius Open u tome je itekako za pohvalu. Očekujem još jedan izvrsno organiziran turnir kao i terene u vrhunskom stanju, koji su također ključan faktor dobrog turnira. Za mene je vrlo važna atmosfera turnira jer najbolje rezultate mogu ostvariti samo kada se dobro osjećam. Sirius Open je jedan od mojih najdražih turnira, tamo se uvijek dobro osjećam i veselim se ovogodišnjem natjecanju te obrani titule pobjednika!

Kako bi opisali trenutno stanje tenisa u kolicima? Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete?

Tenis u kolicima nalazi sve više pristaša u svijetu, svake godine sve više napreduje i postaje sve profesionalniji. Mislim da je to pozitivna stvar. U javnosti je sve više prihvaćen, što je također vrlo važno za razvoj ovog sporta i zbog toga mi je jako drago. Najveći problemi nastaju u glavama ljudi. Zbog toga moramo što više educirati javnost, a mislim da bi tome pomogla i integracija među neke ATP/WTA turnire.

Možete li izdvojiti natjecanja i rezultate na koja ste posebno ponosni?

Osvojio sam SSZ Kup u Češkoj tri puta i na to sam veoma ponosan. Pobijedio sam mnogo puta na njemačkom šampionskom natjecanju pojedinačno i u parovima.

Koje su prednosti bavljenja tenisom i sportom općenito za osobe s invaliditetom te Vaši planovi za budućnost?

Vrlo je dobro baviti se  sportom u grupama kako bi dodatno ojačali vlastitu svijest o sebi i promicali integraciju u društvo. No, važno je i osigurati opstanak turnira za što su neophodni sponzori. Ovaj turnir je jedan od načina da naš sport bude poznat i prihvaćen od publike. Prvenstveno želim ostati zdrav da budem u mogućnosti odigrati još mnogo turnira. Svatko si mora postavit zadatke, a zatim slijediti svoj cilj.

Vaša poruka osobama s invaliditetom.

Jako je važno za ljude s invaliditetom da nikada ne odustaju i pokušaju vlastitom energijom  izvuči najbolje iz trenutne situacije.  Uvijek postoji put za izlazak iz krize.

 

Razgovarala: Božica Ravlić

 

 

.