Split: Počeo Međunarodni tjedan Helen Keller posvećen gluhoslijepim osobama

Iako je Republika Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu poptisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s brojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava kao i s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti

 

Jednosatnom šetnjom 50-ak gluhoslijepih osoba u Splitu je u ponedjeljak počelo obilježavanje Međunarodnog tjedna  Helen  Keller (1880.- 1968.), nazvan po američkoj književnici i aktivistici koja se kao gluhoslijepa borila za prava gluhoslijepih osoba diljem svijeta.

 Šetači su se kretali od Trga Gaje Bulata, Marmontovom ulicom, Trgom Franje Tuđmana, te Trumbićevom obalom i Obalom kneza Branimira do Zvončaca a na čelu povorke nosili su višemetarske transparente s natpisom "Gluhoslijepe osobe ne žele POSTATI dio društva, one JESU dio društva" i citatom Hellen Keller:"Sami možemo tako malo, zajedno možemo takom puno".

 Sudionici šetnje su izveli i himnu gluhoslijepih "Dodir ljubavi" koja se izvodi znakovljem, odnosno pokretima ruku kojima se izražavaju riječi, a bili su odjenuti u majice natpisom "Dodirnuti, Osvjetiti, Doznati, Razumjeti," a nosili su i  transparente s natpisima "Bez prevoditelja smo u izolaciji,"  "Prevoditelji su naše oči i uši," "Imamo pravo na komunikaciju."
 Međunarodni tjedan Helen Keller u Hrvatskoj se obilježava deset godina, a ovo je prvi puta šetnja u Splitu gdje će se u srijedu, 29. lipnja održati i smotra polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika kojim se služe gluhoslijepe osobe u komunikaciji.

 Organizator međunarodnog tjedna Helen Keler je udruga "Dodir" koja je ujedno i krovna organizacija u Hrvatskoj za skrb o gluhoslijepim osobama i koja diljem Hrvatske ima evidentiraih 360 članova.
 Predsjednica udruge "Dodir" Sanja Tarczay govoreći hrvatskim znakovnim jezikom za gluhoslijepe koji je potom prevođen, istaknula je kako joj je iznimno drago što ove godine Tjedan počinje u Spliitu jer će to pridonijeti da važnost gluhoslijepih osoba u tom gradu podigne na  višu razinu.
 "Moramo se pokazati javnosti i biti vidljiviji," poručila je Tarczay.
 Savjetnica splitskog gradonačelnika za socijalnu skrb Nina Milićević rekla je kako će gradska uprava nastaviti pomagati gluhoslijepima u tom gradu. Napomenula je kako bi i država svojim propisima trebala osnažiti pomoć toj populaciji koje je najveći problem nedostatak prevoditelja potrebnih za komuniciranje gluhoslijepih s javnošću. 

 U pisanom materijalu u povodu Međunarodnog tjedna Helen Keller upozorava se na poteškoće gluhoslijepih u Hrvatskoj
 "Iako je Republika Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu poptisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s brojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava kao i s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti," navodi se u materijalu. Upozorava se kako gluhoslijepe osobe često ne mogu ostvariti komunikaciju s okolinom, te im je primanje informacija otežano a ponekad i potpuno onemogućeno što ih dovodi u potpunu izolaciju.
 U sklopi Međunarodnog tjdena Helen Kleller organizirat će se šetnje i u Zagrebu, Osijeku i u Varaždin.

Hina

 

Povezane vijesti