Imam cerebralnu paralizu i zbog toga često dolazim u neugodne situacije

PITANJE: N. I. (25) Od djetinjstva izložen sam ruganju ne samo vršnjaka, već i odraslih. I danas mi se događaju neugodne situacije i čujem svašta ružno na račun svog izgleda i hoda. Pri porodu je došlo do komplikacija i imam cerebralnu paralizu.

 

Ono jako neugodno za mene su ljetni mjeseci kad zbog visokih temperatura nosim otvorenu obuću i uz taj moj teški i iskrivljeni hod vidljivi su mi prsti na nogama. Gljivične infekcije prate me već godnama, nokti mi se listaju, tamni su i zadebljani. Pokušavam to izliječiti, no infekcija se ponavlja. Možete li mi dati savjet što da poduzmem? Ne znam zašto imam peride kad se infekcija povuče i onda opet bukne?

ODGOVOR: Gljivične bolesti kože vrlo su česte tijekom ljeta jer njihovom nastajanju pogoduje  pojačano znojenje, česta kupanja u moru i bazenima, nošenje obuće i odjeće od sintetike, promjena klime i sredine, stresne situacije, uzimanje određenih lijekova i promjene u imunološkom statusu organizma. Gljivice na noktima česta su pojave i osobito im pogoduju topla i vlažna stopala u tijesnim čarapama ili u cipelama od umjetnih materijala, kao i vlažna koža nakon kupanja, plivanja i vježbanja. Na koži stopala pojavljuju se crvenilo, mjehurići, ljuštenje pa čak i male „pukotine“. Vrlo često se takve promjene mogu vidjeti i između pojedinih prstiju, a sve je praćeno izrazitim svrbežom. Infekcija se često proširi i na nokte koji postaju zadebljani, deformirani i bolni. Infekcija obično započinje kao bijela ili žuta mrlja ispod vrška nokta, a kako se gljivice šire dublje u nokat, moguće je da dođe do zadebljanja, diskoloracije i pucanja nokta. Gljivice na noktima nekada je stvarno teško liječiti, a ponovljene infekcije su uobičajene. Liječnik vam može propisati oralni antifungalni lijek, antifungalni lak, ili neke druge lijekove za tu namjenu. Ukoliko je infekcija nokta vrlo teška ili bolna, liječnik će vam preporučiti potpuno uklanjanje zahvaćenog nokta.

Kod gljivica na noktima, prirodne metode liječenja su često učinkovite, pa vam navodimo i neke od njih. Ulje čajevca posjeduje antiseptička i fungicidna svojstva zbog čega se smatra jednim od najdjelotvornijih prirodnih sredstava protiv gljivica na noktima, a koristi i za druge kožne infekcije. Ulje lavande ima nekoliko hlapljivih spojeva i antiseptička svojstva koja se bore protiv bilo kakve zaraze i sprječavaju iritaciju kože. Ulje divljeg origana je jedno od najdjelotvornijih ulja protiv gljivičnih infekcija, ima antiseptičko, antibakterijsko, aniparazitno, antivirusno i antifungalno djelovanje. Ulje od naranče je prirodni lijek protiv gljivica na noktima, no može izazvati alergijske reakcije i nuspojave, pa ga je poželjno testirati razrijeđeno na malom području kože prije nanošenja na zaraženo područje. Lijek protiv gljivica je i soda bikarbona, češnjak, te alkoholni i jabučni ocat.

Zdrava je koža najbolja barijera za vanjske utjecaje. I najmanja ozljeda predstavlja otvorena vrata različitim mikroorganizmima. Higijena je ključna za zdravlje kože, no ne valja pretjerivati. Treba imati na umu činjenicu da je koža, točnije njezin vanjski sloj, prirodna barijera koja nas štiti od mikroorganizama. Učestalim pranjem ruku oštećujemo zaštitni površinski sloj masnoća, koža postaje suha i raspucana, a ako se oštete dublji slojevi, mogu se pojaviti čak i sitne kapljice krvi. Takva je koža podložna gljivičnim i bakterijskim infekcijama.

In Portal

 

Povezane vijesti