Hrvatski dan moždanog udara: Tko sve može biti 'na udaru'?

U dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom ostaje različit stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost postaje trajna. Cilj obilježavanja dana moždanog udara je upozoriti građanstvo o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar

Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Tijekom godine oko 15 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna umre od posljedica moždanog udara. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj svake godine od cerebrovaskularnih bolesti oboli 15.000 osoba, a umre oko 7.500. Iako su i obolijevanje i smrtnost u opadanju, kako kod nas tako i na svjetskoj razini, recentni pokazatelji o moždanom udaru potvrđuju da se još uvijek nedostatno radi na suzbijanju rizičnih čimbenika pojave moždanog udara.

U dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom ostaje različit stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost postaje trajna. Cilj obilježavanja dana moždanog udara je upozoriti građanstvo o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.

Pri sprječavanju moždanog udara, važno je držati se sljedećih preporuka:

Upoznati osobne rizične čimbenike: visok krvni tlak, dijabetes i visoki kolesterol u krvi.
Biti tjelesno aktivan i redovito vježbati.
Postići i održati zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem te niskim udjelom soli da bismo bili zdravi i održali krvni tlak urednim.
Ograničiti konzumaciju alkohola.
Izbjegavati duhanski dim. Pušači – potražiti pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja.
Naučiti prepoznati znakove koji prethode moždanom udaru i kako reagirati kada se oni pojave.

Najčešći simprotmi moždanog udara:

Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela, poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe, naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja, naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka,gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima, omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanašanje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Upozoravajući znaci prije moždanog udara

 Određenom broju moždanih udara prethode "upozoravajući znaci" - prolazni simptomi koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), a nazivaju se tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su imale TIA-u imaju značajno veći rizik nastanka moždanog udara. Bolesnik koji je imao tranzitornu ishemijsku ataku zahtijeva detaljnu neurološku obradu kako bi se utvrdio njezin uzrok.

Izvor: stampar.hr