Terapija pjevanjem nakon moždanog udara

PITANJE: V. R. (50) Suprug mi je prije mjesec dana doživio moždani udar. Trenutno je na rehabilitaciji i veoma teško i nerazgovjetno govori, a ima problema i s disanjem.

 

Čula sam da bi mu mogla pomoći terapija pjevanjem, no ne razumijem kako kad jedva i govori?! Ima li istine u tome ili su to samo priče?

ODGOVOR: Pjevanje je oduvijek bilo izvor radosti, spona između ljudi, društvo pri radu, snažna ozdravljujuća snaga i ravnoteža za čovjeka. Kada sjedinimo naše glasove u pjesmi, mi produbljujemo veze s našim bližnjima i sa samim sobom. “Glazbena je aktivnost povezana sa svim oživljujućim snagama u ljudskom organizmu: ona se spaja s tjelesnim sokovima koji oživljuju cijelog čovjeka. On tako dolazi u jedinstvo sa zvukom koji protječe.” dr. Rudolf Steiner.

Zanstvenicima je već duže vrijeme poznato da žrtve moždanog udara koje ne mogu pričati, ponekad mogu savršeno pjevati. Dio mozga koji je zadužen za jezik i govor, odvojen je od dijela mozga koji procesira muziku.

Doktori sve više vjeruju u tehniku razvijenu još 70-tih godina, koja omogućava žrtvama moždanog udara da ponovo pričaju kao nekada. Ova tehnika podrazumijeva učenje oboljelih da pjevajući izgovaraju riječi i fraze. Postoji mnogo primjera ljudi, kako tvrde naučnici, koji su zbog moždanog udara izgubili moć govora, ali su se na kraju izborili sa tim i postali veliki govornici. Veliki doprinos tome daje terapija pjevanja. Dr. Gottfried Schlaug, neurolog sa Harvardske medicinske škole u SAD-u, kaže da ova tehnika može pomoći mnogim pacijentima i to dok su kod kuće. Svake godine širom svijeta na stotine tisuća ljudi doživi moždani udar, a mnogi od njih do kraja života moraju se nositi sa teškim posljedicama.

Za liječenje astme, mucanja, loše cirkulacije, migrene, problema s disanjem i krvožilnim sustavom terapija pjevanjem može biti idealna metoda, a sve se više koristi i kod anksioznih, depresivnih i psihotičnih pacijenata, koje terapija otkrivanja glasa odvraća od destruktivnog i agresivnog ponašanja.

In Portal

 

Povezane vijesti