Intervju, Miodrag Demo: Svaka osoba s invaliditetom zadužila je državu da skrbi o njoj

"I ja sam, kao i druge osobe s invaliditetom, doživljavao nepravdu i diskriminaciju zbog tromosti i nebrige institucija", kaže kandidat na Bandićevoj koalicijskoj listi, u 6. izbornoj jedinici, pod rednim brojem 1

 

Miodrag Demo kandidat je za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore na Bandićevoj koalicijskoj listi, u 6. izbornoj jedinici, pod rednim brojem 1. Umirovljen je u činu brigadira Hrvatske vojske kao ratni vojni invalid I. skupine.

Gospodine Demo, možete li se ukratko predstaviti javnosti kao nositelj liste u 6. izbornoj jedinici - otkud dolazite, obrazovanje, zanimanje, radno iskustvo, obitelj?

- Rođen sam 25. srpnja 1967. godine u Greguricama kraj Zadra, od majke Šimice i oca Marka. Osnovnu školu završio sam u Posedarju, a srednju elektrotehničku u Zadru. Nakon završene srednje škole odlazim u Italiju te radim u tvornici Olivetti Siemens u Riminiu.

Ponukan ratnim previranjima na teritoriju današnje Republike Hrvatske, vraćam se u domovinu kako bih se dragovoljno i aktivno uključio u specijalnu postrojbu MUP-a RH - Rakitje, te od dana 5. studenog 1990. službeno sudjelujem u obrani suvereniteta RH.

Grad Zagreb 2000. godine prvi u Republici Hrvatskoj osniva Odjel za branitelje na lokalnoj razini - a po uzoru na nas i drugi gradovi RH osnivaju slične odjele za branitelje - gdje ja kao koordinator udruga branitelja i Odjela za branitelje Grada Zagreba, kroz sada već šesnaestogodišnji rad sudjelujem u pokretanju i provođenju mnogih značajnih iskoraka u korist braniteljske populacije.

Oženjen sam i otac dvoje djece, te na osobno zadovoljstvo u svome djelovanju imam bezrezervnu podršku supruge Marije te sinova Lovre i Roka.

Opišite nam poslove na kojima radite?

- Voditelj sam Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba te, kao što sam već spomenuo, imam šesnaestogodišnje iskustvo u radu s braniteljima, članovima njihovih obitelji te u suradnji s udrugama. Naravno da sam zadovoljan kada ih mogu usrećiti i pomoći im, ali i kada mogu pomoći općenito svim ljudima.

Koliko i na koji način Vam dosadašnje radno iskustvo, posebno u radu s braniteljima, koristi u obnašanju političke dužnosti?

- U radu s braniteljima upoznao sam se s problemima s kojima se oni svakodnevno susreću. Iskustvo koje sam stekao radeći u Uredu za branitelje želim prenijeti u Hrvatski sabor te na taj način pomoći svim braniteljima u domovini.

Jeste li osobno zbog invaliditeta doživljavali diskriminaciju i nepravdu?

- Jesam. Zbog tromosti i nebrige institucija mnogi, pa tako i ja, susreću se s raznim poteškoćama.

Koliko dugo ste bili u Domovinskom ratu? Kako ste stekli invaliditet?

- U Domovinskom ratu bio sam od 5. studenog 1990. do 9. listopada 1995., kada sam nastradao. Pogođen sam tenkovskom granatom zadnji dan Domovinskog rata u operaciji Maestral, a umirovljen sam u činu brigadira Hrvatske vojske kao hrvatski ratni vojni invalid I. skupine. Sam rat donio je puno patnje, ali je donio i slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Po Vašem mišljenju, kakav je položaj osoba s invaliditetom i branitelja u Republici Hrvatskoj?

- Moje iskustvo u tom je smislu jako bogato. Naime, ovaj posao radim već 16 godina. Kada sam počeo s radom, nije postojala sustavna skrb za najteže invalide Domovinskog rata. Kao što sam spomenuo, Grad Zagreb 2000. godine prvi je u Republici Hrvatskoj osnovao Odjel za branitelje na lokalnoj razini.

U smislu nadstandarda od 2005. HRVI-i imaju pravo na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom u lječilištima i toplicama. Na dvotjednu medicinsku rehabilitaciju upućeno je preko četiri tisuće HRVI-a, čime je znatno očuvano postignuto zdravstveno stanje hrvatskih branitelja i članova obitelji smrtno stradalih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja. Također, organizirane su i dvije serije sistematskih pregleda za roditelje poginulih hrvatskih branitelja.

U 2014. godini, u cilju očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja, proveden je kao pilot projekt sistematski pregled za 80 hrvatskih branitelja i članova obitelji, u 2015. sistematski pregled obavilo je 280 hrvatskih branitelja, a u 2016. osigurana su sredstva za 600 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, čime je zorno prikazano koliko je Ured, i ja kao voditelj istog, brinuo o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

U 2015. godini inicirao sam provođenje programa Integralnog pristupa poboljšanju zdravlja hrvatskih branitelja i sprječavanje suicida u kojem je sudjelovalo oko 140 hrvatskih branitelja najugroženijih kategorija, te sam bio jedan od urednika prve publikacije u Republici Hrvatskoj „Uzroci smrti hrvatskih branitelja 15 godina poslije“, koja je i potaknula izdavanje stručne publikacije “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj“, promoviranoj stručnoj i braniteljskoj populaciji u prosincu 2015., sa ciljem sprječavanja suicida i poboljšanja zdravstvenog, obiteljskog i emotivnog života obitelji hrvatskih branitelja.

Shvaćajući nezaposlenost kao jedan od glavnih rizika po zdravlje, socijalnu sigurnost i ekonomsku neovisnost hrvatskih branitelja, aktivno sam sudjelovao u provođenju javnih radnih aktivnosti kojima je postignuta ekološka učinkovitost u Gradu Zagrebu, socijalna integracija nezaposlenih hrvatskih branitelja i daljnje obrazovanje, kako bi se nezaposleni hrvatski branitelji lakše zaposlili u novostečenim zanimanjima i postali konkurentniji na tržištu rada.

Grad Zagreb u 2005. godini imao je evidentirano 32.031 nezaposlenih građana i 2.137 hrvatskih branitelja bez formalnog obrazovanja ili nedovršenog obrazovanja, te su bili izuzetno teško zapošljivi na tržištu rada. Projekt je u deset godina provođenja ekološki podigao kvalitetu javnih površina, omogućio školovanje za 89 zanimanja za 3450 nezaposlenih hrvatskih branitelja i građana. U novim zanimanjima zaposlilo se dvije trećine ukupnog broja sudionika. Rezultat je podignuto samopoštovanje nezaposlenih hrvatskih branitelja - socijalno i ekonomski su integrirani u zajednicu što ima i povoljan učinak na zdravlje.

Gradski ured za branitelje u 2016. godini planira provesti program javnih radnih aktivnosti za ukupno 240 nezaposlenih hrvatskih branitelja i građana koji mogu odabrati između 26 različitih obrazovnih programa. O istom projektu, kao jednom od izuzetno uspješnih publikacija, objavljeno je u Eurosities EU, Metropoliten u Berlinu i drugim europskim gradovima.

U 2013. godini, želeći podići još bolju zapošljivost nezaposlenih hrvatskih branitelja, osmislio sam projekt "Edukacijom o poduzetništvu do pokretanja vlastitog biznisa“, kojeg su uspješno završila 180 hrvatska branitelja, a 12 ih je otvorilo svoje vlastite obrte, poduzeća ili druge poslovne oblike poduzetništva, o čemu je stručna i braniteljska populacija imala priliku vidjeti rezultate na završnoj konferenciji u prosincu 2015. godine. U daljnjoj promociji poduzetništva Ured će pokrenuti socijalno zadrugarstvo, kao oblik masovnijeg zapošljavanja hrvatskih branitelja u domeni usluga i proizvodnje.

Želeći i djeci hrvatskih branitelja pružiti što bolji život, oko 12.000 djece bilo je na ljetovanjima unazad 15 godina, kao i na zimovanjima, organizirane su prigodne priredbe povodom Uskrsa i Sv. Nikole, želeći i na taj način iskazati brigu o djeci hrvatskih branitelja.

Organizirao sam i potaknuo brojne edukacije za članove udruga, ali i hrvatske branitelje i njihovu djecu, npr. učenje stranih jezika, pomoć u savladavanju školskog neuspjeha, informatički tečajevi, seminari o EU fondovima, marketingu, menadžmentu i financijskim aspektima rada udruga, bilancama, financijskim planovima, upravljanju rizicima i slično. U socijalnom okružju provedene su brojne aktivnosti, između ostalih i Europski tjedan mobilnosti "Naše ulice, naš izbor”, "Vikendom u šetnju”, Godišnje druženje HRVI-ja I. skupine u kolicima, Dan branitelja Grada Zagreba, Športsko ribolovno rekreacijski centar Granešina, Realizacija projekta Spomen doma Tigar 90/91 - Rakitje vojarna "Vitez Damir Martić“.

Što se tiče stambenog zbrinjavanja, u projektu Vlade Republike Hrvatske sagrađeno je osam kuća za najteže hrvatske ratne vojne invalide na području Sesvetskog Kraljevca, a Grad Zagreb je osigurao potrebnu komunalnu infrastrukturu. Također, Grad Zagreb je stambeno zbrinuo oko 600 obitelji hrvatskih branitelja kroz socijalnu politiku zbrinjavanja, a 47 hrvatskih ratnih vojnih invalida je dobilo građevinsko zemljište za gradnju kuća.

Kako bi hrvatskim braniteljima omogućili i izvaninstitucionalni oblik pomoći, osnovana su i punim radom djeluju dva savjetovališta: za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te za članove obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a radi neposredne pomoći, ali i sprječavanja sekundarne traumatizacije i prenošenje transgeneracijske traume u obitelji.

Imate li saznanja koliko je branitelja kroz sve ove godine od završetka Domovinskog rata izvršilo samoubojstvo? Što mislite napraviti po tom pitanju?

- Više od 2.700 hrvatskih branitelja počinilo je samoubojstvo od završetka Domovinskog rata. Kako bismo ukazali na taj problem, Gradski ured za branitelje je izradio publikaciju "Nadstandard skrbi za hrvatske branitelje Grada Zagreba“. Upornim radom te osnivanjem savjetovališta pri udruzi PTSP Grada Zagreba, nastojimo pomoći braniteljima, ali i članovima njihovih obitelji u problemima.

Smatrate li da je bitno omogućiti i redoviti duhovni razvoj branitelja u Hrvatskoj, primjerice kakve su duhovne vježbe kod velečasnog Zlatka Sudca?

- Apsolutno. Velečasni Zlatko Sudac je moj prijatelj i iznimno mi je drago što sam ponovno u suradnji s njim pokrenuo duhovne vježbe za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Osobno sam pisao Krčkom nadbiskupu i Zagrebačkoj prvostolnici kada mu je bio zabranjen rad da se velečasnom Sudcu ponovno omogući rad s obiteljima hrvatskih branitelja i u tome smo uspjeli.

Na osnovu dosadašnjeg životnog iskustva, u slučaju da budete izabrani u Sabor RH, gdje se najviše mislite zalagati za OSI populaciju, odnosno za branitelje?

- U Hrvatskom saboru, u Odboru za ratne veterane, želim završiti započeti posao iz prošlog mandata i donijeti jedan jedinstveni zakon o Hrvatskim braniteljima, koji će biti kao Sveto pismo, odnosno nepromjenjiv bez obzira tko je na vlasti.

Po Vama, kakvu političku snagu predstavljaju osobe s invaliditetom budući da broje više od pola milijuna građana naše zemlje?

- SDP je raselio 100 tisuća hrvatskih građana. Što se Milanovića tiče, od sve njegove hrabrosti očekivao sam da se uključi u Domovinski rat kad je bilo najpotrebnije, ali on to nije učinio iz njemu poznatih razloga.

HDZ je sustavno uhljebljivao svoje kadrove i uništavao hrvatsko gospodarstvo. Država im je bila kao privatan novčanik, a sve pod okriljem navodnog domoljublja. Plenković me podsjeća na jednog dobrog referenta u Ministarstvu vanjskih poslova. I on je trebao stati u obranu domovine kad je bilo potrebno.

Most je uvijek protiv svih odluka, bez obzira koliko one bile dobre, ako nisu njima po volji. Oni pretvaraju državu u psihijatrijsku ustanovu. Što se tiče njihovog programa, nepoznat je. Petrov mi sve više izgleda kao blefer.

Što se tiče osoba s invaliditetom, one moraju aktivno sudjelovati u političkim procesima jer oni najbolje znaju što je invalidnost i koje su potrebe.

U kojoj mjeri Vas se invaliditet dotiče u životu?

- Svaka osoba s invaliditetom, bez obzira na postotak invalidnosti i bez obzira na način postanka, zadužila je državu da skrbi o njoj. To je elementarno pravo na život dostojna čovjeka.

Poruka braniteljima ove zemlje, kao i svim osobama s invaliditetom?

- Zajedništvo je ključ boljega i sretnijeg života svih osoba s invaliditetom, pa tako i branitelja i njihovih obitelji.

Razgovarala: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti