Društvo multiple skleroze Dubrovnik: U središtu našeg interesa nije bolest nego čovjek

"Udruga je posebno mjesto za članove, jer kod nas nema bolesnih, samo onih koji su malo manje zdravi", kaže Patricija Švaljek, izvršna direktorica Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije

 

Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije provodi projekt koji uključuje pružanje usluge neovisnog življenja te obuhvaća devet ženskih osobnih asistenata koji pružaju pomoć i njegu u kući osobama s najtežim stupnjem invaliditeta.

Kako bi povećali kvalitetu života oboljelih od multiple skleroze i članova njihovih obitelji Društvo je orijentirano na pružanje velikog broja socijalnih usluga. U skladu s time aktivnosti koje provode, među ostalim, su i psihološke radionice i individualne terapije te terapije za obitelji oboljelih. Isto su tako bitne i duhovne i kreativne radionice, edukacija te druženje i jačanje timskih odnosa unutar Društva. Važno je spomenuti i kontinuiran rad s fizioterapeutima koji uključuje grupno vježbanje te terapije s ultrazvukom po Seltzeru.

"Moramo naglasiti tri velika događaja koja su obilježila Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije: Milenijska fotografija Šime Strikomana u obliku invalidskih kolica, naš prijatelj Tim Jarc koji je pješačop za naše društvo od Dubrovnika do Frankfurta, t izdavanje knjige 'Mi osobe sa individualitetom', s pričama članova o svojim borbama s multiplom sklerozom", kaže Patricija Švaljek, izvršna direktorica Društva.

Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije osnovano je 2004. godine kao dobrotvorna, neprofitna, nevladina udruga s ciljem unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze. Svrha i područje djelovanja Društva je socijalizacija i unapređenje kvalitete života oboljelih od MS-a. Društvo je članica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Društvo okuplja 65 članova, ima 11 zaposlenih te 15 volontera.

"Udruga je posebno mjesto za članove, jer kod nas nema bolesnih, samo onih koji su malo manje zdravi, svi smo jednaki i kako je jedna naša članica lijepo rekla - svi mi hodamo u istim cipelama. U središtu našeg interesa nije bolest, nego čovjek", zaključila je rekla je Patricija Švaljek.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti