Vanda Šagovac: Svjetski kongres socijalnog turizma posebno je važan za osobe s invaliditetom

"Udruga Svijet tišine ovogodišnji je partner Kongresa, a s obzirom da su osobe s invaliditetom među glavnim subjektima socijalnog turizma ili 'turizma za sve', mislim da ih treba što više uključiti u ovaj projekt", kaže Vanda Šagovac

Yves Godin, Milan Bandić, Vanda Šagovac, Charles Belanger i Miljenko Bura

Svijet tišine - Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećena sluha Hrvatske te Međunarodna organizacija socijalnog turizma (International Social Tourism Organisation) pozivaju zainteresiranu javnost na Svjetski kongres socijalnog turizma koji će se održati u Hotelu International u Zagrebu od 18. do 21. listopada. Sve potrebne informacije o registraciji, kotizacijama, organizatorima i detaljima programa nalaze se na stranici web.penta-pco.com/isto2016/welcome.

"Udruga Svijet tišine ovogodišnji je partner Kongresa koji se održava svake dvije godine u drugoj državi. Obzirom da su skupine osoba s invaliditetom jedne od glavnih subjekata socijalnog turizma ili 'turizma za sve', naše je mišljenje da ih treba što više uključiti u ovaj projekt", kaže Vanda Šagovac, predsjednica udruge Svijet tišine.

"Naziv ovogodišnjeg Kongresa je 'Drivinig tourism through Inclusion', odnosno 'Turizam kroz uključivanje' te je podijeljen u tri glavne teme: Pristupačan turizam za sve, Socijalne politike - pokretač rasta domaćeg turizma i Turizam za razvoj regija i održivosti.

International Social Tourism Organisation - ISTO (Međunarodna organizacija socijalnog turizma) neprofitna je organizacija osnovana 1963. godine, čiji je cilj promicati i poticati pristupačan odmor i turizam za sve, odnosno za sve skupine društva (za mlade, starije, osobe s invaliditetom...). ISTO također promiče održivi i solidarni turizam od kojeg bi dobrobit imalo lokalno stanovništvo, zajedno s prirodnom i kulturnom baštinom. ISTO danas broji oko 160 članova u više od 35 zemalja na različitim kontinentima, pa tako postoje i tri regionalna odjeljenja – ISTO Europe, ISTO Africa i ISTO America. ISTO ima dva glavna cilja. Prvi je podizanje razine svijesti među vladama, međunarodnim institucijama te lokalnim i regionalnim vlastima o socijalnim politikama u turizmu i primjene toga u praksi, čime bi se olakšao pristup turizma za sve. Drugi cilj joj je postati prava platforma za promjene u pogledu na socijalni turizam kroz predavanja i edukaciju. I upravo iz tog razloga ova organizacija svake dvije godine održava Svjetski kongres socijalnog turizma (World Social Tourism Conference) na kojem okuplja brojne članove organizacije ISTO, predstavnika lokalnih i regionalnih, ali i državnih vlasti te svih drugih organizacija i osoba vezanih uz turizam.

Kongresi i forumi koje ova dugogodišnja organizacija priprema i organizira rezultiraju velikim uspjehom i od velike je koristi za organizatora, državu domaćina, ali ponajviše za konzumente socijalnog turizma.

Vanda Šagovac je zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Zagreba sudjelovala na 1. Svjetskom samitu 'Destinacija za sve' u organizaciji ENAT-a (European network for accessible tourism). Na tom samitu Šagovac je susrela predsjednika organizacije ISTO Jean Marc Mignona, koji ju je pitao želi li prihvatiti kandidaturu za održavanje Svjetskog kongresa socijalnog turizma 2016. Šagovac je rado prihvatila taj poziv, no najprije je bilo potrebno stupiti u kontakt s predstavnicima lokalnih i državnih vlasti u Hrvatskoj kako bi joj pomogli u ostvarivanju zadanog cilja. Za ovaj projekt udruga Svijet tišine primila je pisma podrške od Ministarstva turizma, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva turizma, Predsjednice Republike Hrvatske, Instituta za turizam, Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ) te Udruge za promicanje istih mogućnosti.

Nakon što je kandidatura potvrđena, u suradnji i uz financijsku podršku TZGZ, odnosno Kongresnog ureda TZGZ-a organiziran je inspekcijski posjet dva člana Upravnog odbora ISTO-a – Charlesa Belangera i Yvesa Godina u periodu od 7. do 9. travnja 2015. godine. Za vrijeme tog posjeta oni su posjetili hotele Sheraton, Antunović, International i Jadran. Također, primljeni su i kod pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak te u Hrvatskom saboru pri Odboru za turizam. Nakon izvršenog inspekcijskog posjeta Upravni odbor donio je odluku kojom potvrđuje Hrvatsku odnosno Zagreb kao domaćina Kongresa

"No, organiziranje Kongresa potrebno je voditi iz aspekta struke te udruga, ustanova i pojedinaca vezanih uz socijalni turizam i turizam općenito. Iz tog razloga donesena je odluka da se sastavi tako zvani Organizacijski odbor", kaže Šagovac. "Željeli bismo da Institut za turizam aktivno sudjeluje u Organizacijskom odboru te da predloži svoje predstavnike i po mogućnosti rukovodi istim."

Inauguracijski sastanak Organizacijskog odbora održao se 12. siječnja 2016. u prostorijama udruge 'Svijet tišine. Organizacijski odbor čine: doc.dr.sc. Miljenko Bura (predsjednik Organizacijskog odbora), Vanda Šagovac, Danijela Ćurčić, agencija PENTA, dr.sc. Damir Krešić, Institut za turizam, dr.sc. Izidora Marković, Institut za turizam, Senka Daniel, Ministarstvo turizma, Marija Kalečak, Ministarstvo socijalne politike i mladih, mr.sc. Mirjana Dobranović.

"Također, održan je i sastanak u Ministarstvu branitelja s pomoćnicom ministra Nevenkom Benić. U Ministarstvu branitelja naišli smo na veliku zainteresiranost da se ovaj Kongres podupre logistički i financijski te su se obje strane složile kako je uključivanje braniteljske populacije, ali i veterana širom svijeta, neizostavno", kaže na kraju Šagovac.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti