Intervju, Damir Fatušić: Strateški ciljevi političke stranke osoba s invaliditetom

Zbog velike zainteresiranosti osoba s inaliditetom za osnivanje stranke koja će zastupati interese ove populacije, In Portal je postavio nekoliko pitanja Damiru Fatušiću, jednom od inicijatora i ideologa stranke koja će, vrlo skoro, postati značajna novost na hrvatskoj političkoj sceni.

 

Gospodine Fatušić, prije nekoliko mjeseci najavili ste u razgovoru za In Portal osnivanje stranke za civilne osobe s invaliditetom. Gdje smo došli, kada možemo očekivati upis u službeni registar?

- Ja volim gledati na to kao na nešto što je naše zajedničko, jer mnogi stranku spominju i zazivaju već godinama. Naravno, često je najteže prijeći s riječi na djela, i u tom smislu, priču smo nekako zakotrljali Ante Raos, Tamara Korenić i moja malenkost. No, mislim da govorim u ime svih troje kad kažem da nam nije do ikakvog isticanja. Stranka je uistinu naša, u najširem mogućem smislu te riječi.

Zadovoljan sam interesom za učlanjenje u stranku. Mnogi od njih sa sobom dovode i svoje obitelji, neki čak i uži ili širi krug prijatelja i suradnika. Obzirom na još uvijek relativno ranu fazu procesa i ipak, unatoč interesu pojedinih medija minimalnu eksponiranost u javnosti, mislim da je broj osoba s invaliditetom koji se aktivno žele uključiti u osnivanje naše stranke više nego optimističan, a taj će broj, siguran sam, eksponencijalno rasti u idućim danima i tjednima.

Koji će biti naziv stranke?

- O tome još nema konačne odluke, a trenutni radni naziv je Hrvatska stranka osoba s invaliditetom. Možda se čini kao nevažan detalj, ali bitno je cijelu priču shvatiti jako ozbiljno i ništa ne prepustiti slučaju, pa tako ni ime koje može bitno utjecati na neke stvari.

Koji su vam strateški ciljevi?

- Prema programu koji pripremamo, ciljeve smo podijelili u šest glavnih kategorija.

Dostupnost zajednice – prilagodba okoliša, uključujući i javni prijevoz, parkove, zgrade, stanove, digitalne informacijske i komunikacijske tehnologije, te društveni život, uključujući socijalne, sportske, rekreacijske i kulturne sadržaje.

Prava – osigurati zakonsku zaštitu, kao što su anti-diskriminacijske mjere, mehanizmi pritužbi i žalbi, zagovaranja, izbori, te njihovo provođenje potaknuti odgovarajućim sankcijama.

Ekonomska sigurnost – osigurati prilagođena radna mjesta i prostor, financijsku neovisnost, realnu ekonomsku sigurnost za one koji nisu u mogućnosti biti radno aktivni, omogućiti prilagođeno mjesto stanovanja pod određenim uvjetima.

Osobni i društveni život – omogućiti uključenost i sudjelovanje u zajednici, osigurati socijalne usluge za što veću samostalnost i pokretljivost osoba s invaliditetom.

Obrazovanje – osigurati mogućnost obrazovanja u svim životnim stadijima, ali i kroz mogućnost cijeloživotnog učenja.

Zdravstvo – osigurati zdravstvene usluge u svim područjima i svim razinama, sustav zdravstva prilagoditi osobama s invaliditetom, putem blagostanja i uživanja u životu omogućiti osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju korištenje zdravstvenih usluga sukladno realnim potrebama, a ne po birokratsko-zakonskim okvirima.

Tko će biti predsjednik i tko ulazi u uže rukovodstvo stranke?

- Ništa još nije niti može biti odlučeno u ovom trenutku - o tome ćemo odlučiti svi zajedno kada za to dođe pravo vrijeme, uskoro.

Damir Fatušić, Marko Damjanović i Krsto Kovačević

Tko se sve može uključiti u stranku?

- Kako sam već rekao, u stranku se može uključiti svatko tko razumije što želimo postići, svatko tko misli da radimo pravu stvar i želi nam pomoći u tome, ukratko – svi su dobrodošli. Stranci će primarni cilj biti boljitak osoba s invaliditetom, što neizostavno uključuje i njihovu širu okolinu, ali siguran sam da napredak u tom segmentu može ujedno biti i jedan od generatora pozitivnih promjena za cijelu Hrvatsku. Zato ću i ovim putem pozvati ljude da nam se jave i priključe, ako to žele i mogu. Zajedno možemo postići više nego što mislimo.

Kada ćete se javno predstaviti kao stranka s definiranim programom i strategijom za izlazak na lokalne i parlamentarne izbore?

- Nismo još u fazi da možemo davati konkretne i točne datume. Za nas je ovo više od osnivanja stranke, radimo na nečemu što je previše važno i zato ne žurimo. Okvirno, stranka bi trebala biti i službeno osnovana, a time i javno predstavljena prije isteka ove godine.

Razgovarala: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti