Los Angelesu tužba za nepristupačnost osobama s invaliditetom

Kako prenosi Disability Scoop, Los Angeles će u idućih deset godina potrošiti više od 200 milijuna dolara kako bi namirio federalnu presudu,  koja je bila rezultat tužbe triju neprofitnih udruga zbog neprilagođenosti dovoljnog broja stanova osobama s invaliditetom

 

Prema dogovoru koji je odobrilo Gradsko vijeće, grad će morati osigurati 4.000 prilagođenih stanova, a to će moći ostvariti gradnjom novih objekata, redizajniranjem postojećih, ili će morati dokazati da su novoizgrađeni, zapravo, pristupačni osobama s invaliditetom.

Odvjetnik triju udruga koje su podnijele tužbu, Michael Allen, nazvao je to najvećom takvom ikad postignutom nagodbom.

"To će poslati snažnu, pozitivnu poruku gradovima diljem zemlje da njihovi stambeni programi moraju biti pristupačni", dodao je.

Gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti, pozdravio je nagodbu u izjavi u kojoj je rekao da „grad podržava inkluzivnost i pristupačnost za sve.“

"Ako ne ispunjavamo te obveze, moramo to ispraviti što je prije moguće", rekao je. "Ova nagodba nam omogućuje da riješimo dugogodišnji pravni problem ulaganjem predvidljive razine. Što je još važnije, radimo kako bi se zadovoljile potrebe naše zajednice osoba s invaliditetom već sada, ali i u desetljećima koja dolaze."

Ova nagodba ostavlja grad u neugodnoj situaciji zbog još jedne tužbe, koja je riješena prošlogodišnjim dogovorom, u kojem su gradski odvjetnici pristali potrošiti 1,3 milijarde dolara u idućih 30 godina kako bi popravili i prilagodili nogostupe korisnicima invalidskih kolica.

Vijećnik Gil Cedillo rekao je kako nije zabrinut zbog cijene dogovora, jer grad ima „solidan višak“ i može podnijeti dodatni trošak.

"Naša je odgovornost", osigurati da osobe s invaliditetom u Los Angelesu imaju prilagođene i pristupačne nekretnine, kaže Cedillo. "Dakle, to je najmanje što smo mogli učiniti."

 

Tekst: Damir Fatušić