Uskoro u Hrvatskoj? Seksualne asistentice za osobe s invaliditetom rade punom parom

Seksualne asistentice su pažljivo odabrane, one moraju imati dugotrajno iskustvo s muškarcima te u radu s ljudskim tijelom

 

U Češkoj su svoj prvi radni dan dočekale prve seksualne asistentice za osobe s invaliditetom, a da je čak njih pet aktivno uključeno u rad potvrdila je direktorica organizacije 'Rozkos bez rizika' (R + R) Lucie Sidova. 

"Seksualne asistentice su pažljivo odabrane. One su same donijele odluku o poslu. One imaju dugotrajno iskustvo s muškarcima te u radu s ljudskim tijelom", rekla je Sidova na međunarodnoj konferenciji o seksualnoj pomoći u Pragu, prenosi Dalmacija News

Organizacija je kampanju za uvođenje seksualne asistencije povela prije dvije godine zajedno sa stranim aktivistima. Projekt 'Pravo na seks' dobio je podršku češkog Ministarstva financija u sklopu švicarsko-češke suradnje, a kako prenosi In Portal, koji prati ovu tematiku, R + R je fokusiran na pomaganje seksualnim radnicama i prevenciju spolnih bolesti.

Radnice i radnici moraju osigurati posebne dozvole i završiti posebne tečajeve. Seksualne radnice u Češkoj su po završetku treninga morale potpisati etički zakonik. One, uz pružanje seksualnih usluga, osobe s invaliditetom uče kako se afirmativno ponašati i pričati o svojim potrebama, kako koristiti seksualna pomagala, stupiti u partnerstvo i koristiti kontracepciju. Radnice će također pružati konzultacije za članove obitelji osoba s invaliditetom.

Redakcija In Portala više je puta primila zamolbe osoba s invaliditetom da se pokrene kampanja kojom će se zagovarati pravo OSI populacije na seksualne asistent(ic)e. Pravo na ljubav i seks temeljno je ljudsko pravo te će stoga In Portal uskoro poslati peticiju nadležnim državnim tijelima kojom će se tražiti da se osiguraju sredstva za ovu vrstu usluge i osobama s invaliditetom u Hrvatskoj.

In Portal / Dalmacija News

 

Povezane vijesti