Zagreb dobio najsuvremeniji mobilni mamograf za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma

"Uređaj najnovije generacije omogućit će digitalnu obradu slike, niže doze zračenja i puno ugodniji pregled ženama", rekla je Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda "Dr. Andrija Štampar

 

U sklopu programa preventivne mobilne mamografije, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dobio je najmoderniji digitalni mamograf, vrijedan 100.000 eura, a u ponedjeljak ga je svečano pustila u rad predsjednica gradskog Odbora za zdravstvo Ana Stavljenić Rukavina.

Uređaj je financirao Grad Zagreb, a na svečanom puštanju u rad sudjelovao je i gradonačelnik Milan Bandić ustvrdivši da je Zagreb s novim digitalnim mamografom korak bliže ranom otkrivanju i prevenciji bolesti od koje je, po zadnjim dostupnim podacima Registra za rak, u Zagrebu godišnje 639 novooboljelih žena, a u Hrvatskoj 2644 žena.

Na mamografski  pregled najnovijim uređajem moći će se doći bez uputnice i plaćanja, a namijenjen je u prvom redu ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom prevencije raka dojke, odnosno mlađima od 50 i starijima od 69 godina.

Uređaj najnovije generacije omogućit će digitalnu obradu slike, niže doze zračenja i puno ugodniji pregled ženama, rekla je Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda "Dr. Andrija Štampar“.

Program preventivne mobilne mamografije provodi se  od 2004. godine u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i Zavoda "Dr. Andrija Štampar“, a svake se godine zahvaljujući tom programu spasi tridesetak života, rekao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

Tim programom je kod 350 Zagrepčanki postavljena sumnja u maligne promjene, pa su upućene na daljnju obradu i liječenje. Čak 42 posto Zagrepčanki, zahvaljujući tom programu, obavilo je prvu mamografiju u životu, dodao je Šostar. 

Hina

 

Povezane vijesti