Borna Bela: Tek mu je 11 godina, slijep je i ima cerebralnu paralizu, a već je virtuoz na violini

"Borna je stvarno prekrasan i duhovit dječak koji ima prirodan talent te apsolutan sluh", kaže Kristina Brikić, Bornina učiteljica solfeggia

 

Iako pohađa tek peti razred osnovne škole, za Bornu i njegovu veselu narav nema tko nije čuo, piše portal nasice.com.

Učenik Osnovne škole Dore Pejačević Našice već treću godinu uči svirati violinu i to mu, kako smo se i sami mogli uvjeriti, ide itekako dobro. U glazbenoj školi Kontesa Dora uči svirati violinu, ali i solfeggio u kojem uči pjevati po notama. Ništa to ne bi bilo toliko čudno da 11-godišnji Borna Bela ne vidi od rođenja, a nažalost, ima i cerebralnu paralizu. Ipak, Borna se nije predao te je njegov duh itekako pun optimizma, energije i uvijek nasmijan.

U školi koju pohađa svatko ga vrlo dobro zna te su ga svi jako lijepo prihvatili. U nastavi mu pomaže asistentica Ivana, ali ipak glavnu riječ u svemu vode njegovi mama Tatjana i tata Tihomir.

U školi je stvarno zabavno, imam uglavnom petice, ali zna se naći i koja slabija ocjena", kaže Borna. "Najdraži predmet mi je vjeronauk, jer tada slušamo glazbu te se opuštam i odmaram uz svoje prijatelje iz razreda. U svoje slobodno vrijeme također slušam glazbu, a naravno vježbam i sviranje violine."

"Znam reći da je ovo posao bez kraja, ali naravno da mi ništa nije teško. Voljela bih samo kad bi mu se poboljšale motoričke sposobnosti i kada bi mogao sam hodati i otići do toaleta, kuhinje, sobe. Idemo na terapije i nadam se da će se stanje poboljšati“, rekla je među ostalim Bornina mama Tatjana.

Prije posjete Borni, novinari portala nasice.com posjetili su i njegovu učiteljicu solfeggia u OGŠ Kontesta, Kristinu Brikić.

"Borna ima stvarno izuzetan talent jer ima apsolutan sluh i bilo bi šteta da nije u glazbenoj školi. Dakle, sve zvukove čuje jasno  te može razaznati svaki ton bez prijašnjeg sviranja. Borna je stvarno prekrasan i duhovit dječak koji ima prirodan talent, a i vrlo je otvoren te mi je postao izuzetno drag. Mnogo puta me zadivio svojom inteligencijom. Zna prepoznati svaki pogrešno odsvirani ton. U početku me je bilo malo strah kako postupiti, hoću li moći, jer na fakultetu nismo učili kako se ponašati s djecom s posebnim potrebama i nikad prije u školi nismo imali takvu osobu. Znala sam da slijepa djeca imaju izuzetno dobar sluh i bilo me strah da ja neću nešto uprskati. No moj strah je bio neopravdan jer je s Bornom lako raditi i spreman je dati sve od sebe'', rekla je Kristina Brikić, Bornina učiteljica solfeggia.

Izvor: nasice.com

 

Povezane vijesti