Ministrica Murganić: Osigurali smo sredstva za financiranje osobnih asistenata za 500 osoba s invaliditetom

Ministrica socijalne politike također je najavila kako se broj korisnika osobnih asistenata namjerava povećati sa 500 na 750, a novi će ugovori biti potpisani na dvije godine

 

Petstotinjak osoba s invaliditetom s ostvarenim pravom na osobnog asistenta, kojima je prijetilo da kroz nekoliko dana zbog isteka ugovora ostanu bez te usluge, i dalje će imati osobnog asistenta jer će potrebne troškove do sklapanja novog ugovora pokriti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, najavila je u petak, 21. listopada, novoimenovana ministrica Nada Murganić. Vijest je objavljena isti dan na internetskim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Središnjem državnom portalu.

U četvrtak ujutro, 20. listopada, bez nazočnosti medija, obavljena je primopredaja dužnosti u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je nova ministrica Murganić naslijedila Bernardicu Juretić, koja ju je upoznala sa svim dosadašnjim rezultatima i projektima, kao i problemima s kojima se Ministarstvo koje će odsada voditi svakodnevno susreće.

Po riječima ministrice Murganić na konferenciji za novinare tijekom njezina prvog radnog dana na toj dužnosti, Ministarstvo je pronašlo rješenje za premošćivanje tog razdoblja pa do kraja mjeseca planira potpisati dodatke ugovorima s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije, a koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Na portalu se navodi da je Ministarstvo kontaktiralo svaku od 51 udruge koje provode taj projekt kako bi prikupilo podatke o njihovim potrebama i trajanju postojećih ugovora, budući da neki istječu za nekoliko dana, a neki za mjesec i više dana. Raspisivanje novih natječaja očekuje se u prvom tjednu studenoga jer je dokumentacija potrebna za raspisivanje novog natječaja skoro dovršena.

Ministrica Murganić je također najavila kako se broj korisnika osobnih asistenata namjerava povećati sa 500 na 750, a novi će ugovori biti potpisani na dvije godine.

"Projekt daje mogućnost proširenja broja korisnika usluge za 250, odnosno na ukupno 750 korisnika. Vidjet ćemo u natječajnoj dokumentaciji, jer udruge imaju različite potrebe, broj korisnika i financijsko iskazivanje. To je dosta složen proces, no u ovoj fazi, ovako brzo od jučerašnjeg dana, trebali bi biti zadovoljni da ozbiljno i odgovorno radimo na sanaciji štete", rekla je Murganić u petak, smatrajući da kod osoba s invaliditetom treba težiti ujednačavanju njihovih prava i kriterija po kojima ih ostvaruju te odrediti osnovni standard koji bi im država trebala osigurati.

Problem s financiranjem osobnih asistenata osoba s invaliditetom nastao je zbog toga što novi natječaj još nije raspisan, a uskoro, točnije rečeno 28. listopada, završava jednogodišnji projekt kojim je prošle godine osigurano više od 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti