Moja priča: Stanko Svečak

“Osobe s invaliditetom, pokrenite se i fizički i psihički, jer više kretanja znači više komunikacije", poručuje stručni suradnik u Udruzi invalida rada Zagreba

 

“Vježbe su te koje imaju najviše utjecaja na promjenu života, konkretnije na unapređenje kvalitete života, pogotovo uslijed bolesti i različitih dijagnoza”, rekao je Stanko Svečak (31) iz Zagreba, stručni suradnik u Udruzi invalida rada Zagreba.

Završivši Kineziološki fakultet u Zagrebu i postavši profesor kineziologije, zaposlio se u Udruzi invalida rada Zagreba 2013. godine. Iako u obitelji nema osoba s invaliditetom, otkad zna za sebe, od ranog djetinjstva, susreće se s njima i druži.

“Radno mjesto dijelim sa šestero kolega i kolegica od kojih su neki osobe s invaliditetom. U Udruzi prije svega radim poslove vezane uz moju struku, kao što su vođenje različitih vježbi, a također sudjelujem u organizaciji i vođenju različitih aktivnosti. Prema potrebi obavljam i niz drugih poslova”, objasnio je Svečak.

Na poslu svakodnevno komunicira sa zaposlenicima UIR-a Zagreba, radi dogovora i međusobne suradnje, kao i sa članovima. Nastoji da osim pokreta ima i komunikaciju sa svima, kako bi ih pobliže upoznao. Svjestan da se radi o osobama s invaliditetom, potrebno mu je da zna i njihove dijagnoze i bolesti, radi prilagodbe vježbi.

“Za sve imam samo riječi hvale, puno mi znači što su mi kolege i kolegice takvi kakvi jesu. Predani poslu, puni razumijevanja i ispravni u svakom pogledu. Članovi koji dolaze u Udrugu dolaze iz potrebe, bilo na vježbe, druženje ili neku drugu aktivnost. Svaki njihov dolazak potvrđuje kvalitetu našeg rada, tako da mi puno znači što dolaze”, rekao je.

Svojim načinom rada, zasigurno utječe na živote korisnika, posebno osoba s invaliditetom, jer “vježbe su te koje imaju najviše utjecaja na promjenu života, konkretnije na unapređenje kvalitete života, pogotovo uslijed bolesti i različitih dijagnoza”, kako i sam kaže.

Na upit kako je raditi sa Stankom, sve korisnice odgovorile su oduševljeno: “Super!”. Upravo zbog njegova karaktera, otvorenosti, strpljivosti, zaraznog osmijeha kojim ih dočekuje i vježba, a posebno zbog šala i humora kojima je sklon.

“Najljepši trenuci su kada su članovi zadovoljni s našim radom, a prema povratnim informacijama takvi trenuci su onda svakodnevno. Loših trenutaka nema puno pa ih ne bih ni spominjao”, rekao je.

Vezano za aktivnosti u kojima sudjeluje, sa članovima Udruge provodi vježbe kao što su korektivna gimnastika, kineziterapija, aquaaerobika, obuka neplivača, usavršavanje plivačkih tehnika, vježbe istezanja, nordijsko hodanje te sudjeluje u organizaciji aktivnosti koji Udruga pruža svojim članovima.

“Ljudi su različiti i treba se znati svakome prilagoditi. Smatram da druženje i komunikacija s drugim ljudima može podići stupanj zadovoljstva, a s time dolazi i do prihvaćanja. Svjestan sam da su mnogi usamljeni, jer žive sami, što je vrlo teško kad si još k tome i bolestan. Budući da kao Udruga okupljamo najviše članova u Hrvatskoj, oko 9.000, vrlo je važno znati dobro organizirati aktivnosti kako bi svi bili sretni i zadovoljni. Odaziva nam se veliki broj, zbog čega sam sretan. Znači da smo ih uspjeli zainteresirati i izvući iz četiri zida. A kad ih vidim kako vježbaju, još k tome i da plešu, plivaju, siguran sam da će na taj način barem malo ublažiti tegobe. Jer zaleći kod kuće, ne kretati se, nema ništa gore u starosti. Razumljivo je kad čovjek ne može. Ali ako imalo može, ne smije se prepustiti, jer to dovodi do depresije, gomilanja tegoba, dijagnoza, bolesti, a tko to svjesno može željeti?”, rekao je Svečak.

U doticaju s ljudima nastoji da prema svima postupa jednako, uz veliko poštovanje i zainteresiranost. Uz rad u prostorijama Udruge i na bazenima, Svečak vodi i nordijsko hodanje po prirodi. Najljepše mu je kad su organizirani izleti pa sa članovima ide upoznavati nova područja. Prilika mu je to i za opuštanje, jer gdje se čovjek najbolje može odmoriti ako ne u prirodi?

Budući da živi u svijetu pokreta i dinamike, ne začuđuje ni poruka koju je uputio osobama s invaliditetom: “Pokrenite se, fizički i psihički, jer više kretanja znači više komunikacije. U sklopu Udruge zaista nudimo veliki program aktivnosti i nadam se da ćete si naći barem jednu koja će vas zadovoljiti i tjelesno i duhovno.”

Klaudija Klanjčić