Udruga Spirit: Međunarodni festival 'Uhvati film' posvećen osobama s invaliditetom

Festival je čest gost u školama i fakultetima upravo zbog kvalitete svog programa

 

Udruga Spirit iz Rijeke 7. i 8. studenog u Art kinu organizira međunarodni filmski festival 'Uhvati film' posvećen osobama s invaliditetom

'Uhvati film' je međunarodni filmski festival kratkih filmova (do 30 minuta), koji se održava više od deset godina u Novom Sadu, Rijeci, ali i dvadesetak drugih gradova. Teme filmova su vezane uz invaliditet tako da je u filmu zastupljena određena vrsta invaliditeta kroz osobu koja glumi u filmu ili je autor samog filma - ipak sam invaliditet ne smije biti 'akter'. On je tek primjetan kao faktor koji se premostio. Razlog odabira teme je taj što je u startu Festival i osmišljen od osoba s invaliditetom (u suradnji s drugima). Jednom godišnje u partnerstvu riječki Spirit i novosadski Parnas objavljuju natječaj za nove filmove, a žiri se trudi da od nekoliko stotina filmova koji pristignu izabere afirmativne, originalne i kvalitetne. Nakon toga se filmovi prikazuju široj publici u više gradova obje države. Festival je čest gost u školama i fakultetima upravo zbog kvalitete svog programa. Pristup projekcijama je originalan, između kratkih filmova voditelji komentiraju svaki film s publikom, što daje dinamiku, bolje shvaćanje teme i pojačava poruku filmova.

Zadnjih  nekoliko godina interes za Festival je sve veći, izbor filmova sve bolji, a ove ćete godine vidjeti tridesetak najboljih od više od 600 prijava iz cijelog svijeta.

Riječko ART kino osiguralo je skalamobile (uz pomoć CDP), a ulaznica je vaša dobrovoljna donacija za Festival.

Organizatori i tehnički izvoditelji Festivala su novosadski Parnas i riječki SPIRIT.

In Portal 

 

Povezane vijesti