Znanstveno istraživanje: Autizam uzrokuje mutacija samo jednog gena

Ovo saznanje moglo bi znatno pojednostaviti posao stručnjacima koji se bave proučavanjem autizma, a moglo bi dovesti i do otkrića novih terapija i načina liječenja

 

Autizam je složen poremećaj koji je obično uzrokovan mutacijom nekoliko različitih gena, no, kako prenosi portal iflscience.com, tim predvođen znanstvenicima s Washingtonskog sveučilišta otkrio je da, u nekim slučajevima, mutacija samo jednog gena može izazvati čitav spektar simptoma povezanih s poremećajem. Ovo saznanje moglo bi znatno pojednostaviti posao stručnjacima koji se bave proučavanjem autizma, a moglo bi dovesti i do otkrića novih terapija i načina liječenja.

Tim je radio s grupom od 531 djeteta s neurofibromatozom tipa 1, poremećajem koji izaziva rast tumora na živcima, a koji izaziva mutacija samo jednog gena, nazvanog NF1. Poremećaj se i ranije povezivao s autizmom, no dosad je za to bilo jako malo konkretnih dokaza.

Kako bi potvrdili ovu vezu, autori istraživanja su procijenili brojnost i težinu simptoma autizma kod svakog djeteta, te su opažanja opisali postotnom ocjenom. Rezultati koje su objavili u časopisu JAMA Psychiatry otkrivaju da je broj djece s rezultatom većim od 75% čak 13 puta veći nego u općoj populaciji, što sugerira da mutacija gena NF1 uistinu izaziva autizam.

Što je još važnije, oblik i težina simptoma je znatno varirala među ispitanicima, što je indikacija da mutacija ovog jednog gena može izazvati čitav spektar osobina povezanih s autizmom.

„Što je jedinstveno kod naših nalaza je da je vjerojatno mutacija u genu NF1 uzrok većine simptoma autizma u djece s NF1", rekao je u priopćenju koautor studije John Constantin. To je značajno jer znači da bi znanstvenici proučavanjem uloge gena NF1 mogli identificirati sve biološke procese koje autizam ometa.

Iako na autizam utječu i drugi geni, fokusiranjem na NF1 otvara se jedinstvena prilika za stvaranje novih terapija za liječenje uzroka autizma. Naravno, za takvo što je ipak potrebno još mnogo rada.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti