Zlatko Bočkal: Otvoreni sat s predsjednikom Udruge invalida rada Zagreba za boljitak svih članova

"Voditi Udrugu s 9000 članova nije nimalo jednostavan posao. Omogućiti članovima Udruge rješenja njihovih problema ili barem poboljšanje uvjeta u kojima žive je svakako posao za više od jednog čovjeka", istaknuto je iz Udruge

 

Udruga invalida rada Zagreba, koja broji oko 9000 članova te je najveća udruga za osobe s invaliditetom, ponudila je mogućnost upoznavanja predsjednika Udruge, uz predlaganje mjera za poboljšanje rada Udruge, i to jednom mjesečno u klupskim prostorijama na adresi u Zagrebu, Nova cesta 86 – ulaz s dvorišne strane, u terminu od 15 do 16 sati.

Prvi termin bio je 12. listopada 2016., međutim uz mali odaziv. Stoga Udruga poziva sve zainteresirane da se odazovu u većem broju u srijedu, 16. studenog, u naznačenom terminu.

"Voditi Udrugu s 9000 članova nije nimalo jednostavan posao. Omogućiti članovima Udruge rješenja njihovih problema ili barem poboljšanje uvjeta u kojima žive je svakako posao za više od jednog čovjeka. Detektirati probleme i pronaći načine kojima ih riješiti, zadatak je svakog člana Udruge invalida rada Zagreba“, istaknuto je od Udruge.

Kako je ovo prilika da svatko iznese svoje prijedloge i stavove vezano za daljnji rad Udruge te postojećih i novih aktivnosti, a ujedno i za druženje s predsjednikom i ostalim članovima, psiholog Zlatko Bočkal, koji je na čelu Udruge, poziva za veći odaziv.

"Srijeda s predsjednikom Udruge zamišljena je kao razgovor predsjednika i članova Udruge o problemima koje imaju, bez javnosti, odnosno objavljivanja u medijima. Nudi im se mogućnost da kažu što ih muči, što bi željeli promijeniti. Smisao svega je da želim čuti njihove prijedloge, ideje. Iako smo mislili da to bude većinom u srijedu, postoji mogućnost da će ponekad biti i koji drugi dan, ali ćemo uvijek o svemu pravovremeno obavijestiti. Već je postalo iritirajuće da nemamo prostora, mogućnosti za druge djelatnosti, odnosno da neke postojeće aktivnosti ukinemo, a uvedemo nove. Problem je i kadrovski - da i želimo nekog zaposliti, nemamo prostora. Radni dan od 8 sati ujutro do 20 sati navečer rijetko se gdje pruža, a mi radimo kroz cijelo vrijeme. Zato bih htio čuti prijedloge da poboljšamo uvjete. Svaka ideja može biti dobra, ali treba se razmotriti, sagledati sa svih strana, jer i mi sa strane Udruge imamo neke ideje i rješenja istih. Eto, to je bila zamisao – razgovor bez dnevnog reda, kako bi pokušali riješiti bitne probleme. Želim razgovarati sa članovima kako bi u što većem broju zadovoljili svoje potrebe i interese, odnosno kako bi zajednički došli do načina kako unaprijediti rad te doprinijeti jačanju i značaju Udruge“, rekao je Bočkal, predsjednik Udruge, prilikom prvog susreta.

Prisutni članovi u listopadu iznijeli su probleme, a sukladno tome i prijedloge, među kojima i da Udruga objavi svoje partnere kako bi bili upoznati s njihovim djelatnostima i popustima. Također, predloženo je da Udruga objavi popis majstora koji grade i uređuju stambene i poslovne prostore, tj. da kroz sredstva informiranja omogući majstorima da se jave i da kao takvi budu zabilježeni u sklopu Udruge, kako bi ljudi kojima bi odlazili raditi budu 'sigurni'. Naime, zbog doživljenih prijevara i pljački željeli bi da budu koliko-toliko pod okriljem Udruge, ne u smislu adrese, već kao partneri, kako bi mogli reagirati u smislu pohvala i eventualnih problema.

"Mi imamo dva partnera koji pružaju pomoć u kućanstvu, uz popuste, ali nemam povratnu informaciju kako to funkcionira na terenu. Ovo je odlična ideja, međutim moram je predložiti pred upravnim odborom. Također, moram reći da ne možemo nikog registrirati, odnosno prijaviti boravak u sklopu Udruge jer nemamo prostore, već mogu biti partneri koji će pružati određene usluge našim članovima uz popuste. Mi za sada imamo ukupno oko 50-ak partnera, koje možemo uskoro i službeno objaviti“, rekao je Bočkal u listopadu.

Ujedno, istaknut je i problem odvjetnika, zbog velikih prijevara koja članovi doživljavaju, a i ne mogu si ih financijski priuštiti. Željeli bi da odvjetnici budu također 'pod okriljem Udruge', ne u smislu adrese, nego da se službeno istaknu kako bi imali barem neku sigurnost i mogućnost reakcije. Rečeno je da bi ih željeli u smislu različitih područja, npr. ostavina, ozljeda na radu, ostvarivanja prava nakon nesreća, zastupanja pred nadležnim tijelima.

"Udruga ima pravnog savjetnika, pravnika Ivicu Župana, kojem su primarna područja iz zapošljavanje osoba s invaliditetom, mirovinskog i zdravstvenog. Ako ima vremena, rješava i imovinsko-pravne probleme. Kad bi odvjetnici htjeli pružati pomoć našim članovima, uz neki popust, načelno sam za. Trebali bi se javiti za određena područja prava, ali ne mogu odlučiti sam u ime Udruge, već ću zajednički s upravnim odborom u dogledno vrijeme, o čemu ćemo napisati na službenim stranicama“, zaključio je predsjednik Udruge prilikom listopadskog susreta.

Idući datumi o susretu s predsjednikom biti će objavljivani na službenim stranicama Udruge: www.uir-zagreb.hr.

Prethodna najava nije potrebna.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti