Sandra Paović: Vukovar je moj grad, ne smije se zaboraviti žrtva onih koji su položili svoje živote na Oltar domovine

Naša najbolja parastolnotenisačica bez poraza je već gotovo tri godine, a vrhunac karijere doživjela je ovog rujna u Rio de Janeiru, osvojivši prvo paraolimpijsko zlato

 

"Iskreno sam počašćena što sam ponovno kandidirana za najbolju parastolnotenisačicu svijeta. To mi je došlo kao pozitivno iznenađenje jer se nisam nadala nakon osvajanja iste prestižne titule 2014. godine. Uz dvije Kineskinje, ja sam jedina Europljanka koja je nominirana i ako ne osvojim čast mi je opet biti u najužem krugu“, rekla je naša Vukovarka Sandra Paović (33) povodom nominiranja od strane Svjetske stolnoteniske federacije za nagradu ITTF Star Awards 2016. u konkurenciji za najbolju parastolnotenisačicu svijeta.

Paović je naša najbolja parastolnotenisačica, aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja koja je osvojila zlatnu medalju na rujanskim Paraolimpijskim igrama u brazilskom Rio de Janeiru, donijevši Hrvatskoj prvo paraolimpijsko zlato. Ujedno, to je ukupno četvrto u povijesti nakon što je Antonija Balek u Pekingu pobijedila u bacanju kugle i bacanju koplja, a Darko Kralj u bacanju kugle.

Bez poraza je već gotovo tri godine, a vrhunac karijere doživjela je upravo ovoga rujna na Paraolimpijskim igrama.

Međunarodna stolnoteniska federacija ju je po drugi put u dvije godine nominirala za tu prestižnu nagradu. Prije dvije godine je i osvojila ovo priznanje, a od lipnja 2014. do danas do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradavanja Vukovara, rekla je: "Vukovar je moj grad. Neizmjerno ga volim. Ja sam iz Borova naselja i živim direktno pored tvornice 'Borovo' i mogu reći da, iako se Vukovar oporavlja, mada nedovoljno brzo, ostala mjesta su jako zapuštena i vlada tužna atmosfera. Nadam se da će u skoroj budućnosti u Slavoniju biti više uloženo, kako bi se mogla razviti i ponovno biti konkurentna ostatku Hrvatske. Također, pad Vukovara treba biti obilježen dostojanstveno kao i prethodnih godina, kako bi se sjetiti svih palih civila i vojnika. Vukovar se nikad ne smije zaboraviti, kao ni žrtva onih koji su položili svoje živote na Oltar domovine da bi mi dalje mogli nastaviti živjeti u slobodi.“

Njezini daljnji planovi su da odigra Europsko prvenstvo u Laškom sljedeće godine u rujnu, kao i par međunarodnih turnira.

Najveću potporu u svemu daje joj suprug Daniel Lazov, s kojim ima mnogo toga zajedničkog: oboje su sportaši, stolnotenisači, imaju puno treninga, studiranje sportskog menadžmenta na Libertasu, a i oboje su preživjeli teške nesreće: Sandra prometnu, a Daniel prilikom skoka u rijeku Sutlu, nakon koje je završio u invalidskim kolicima. Unatoč svim traumatičnim i teškim situacijama uzrokovanim nesrećama, nisu se predali, već ih je pratila snaga volje, a otkad su se upoznali i velika snaga ljubavi.

"Najvažnije mi je da moj suprug Daniel Lazov, koji ulaže svu snagu nakon završetka faksa u stolni tenis, odradi dobru sezonu i osigura mjesto na pojedinačnom Prvenstvu svijeta 2018. godine“, nadodala je Paović.

Vezano za problematiku stipendija, rekla je da nema puno informacija, ali da je Ministarstvo obećalo da će pokušati pomoći i naši rješenje u dijalogu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Paović je članica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO u Zagrebu, osnovanog 4. ožujka 2004. kao prvog registriranog stolnoteniskog kluba invalida u Hrvatskoj.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti