Intervju, Josip Držaić: URIHO je matična kuća za programe zapošljavanja osoba s invaliditetom

Ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, u ponedjeljak, 28. studenog u KD Vatroslav Lisinski, slavi 70 godina postojanja. Povodom ove obljetnice razgovarali smo s Josipom Držaićem, menadžerom čiji se dolazak na mjesto ravnatelja smatra jednim od prijelomnih trenutaka u dugoj povijesti ustanove.

 

Gospodine Držaić, ustanova kojoj ste na čelu već četvrti mandat ovih dana slavi 70. rođendan. Koliko vam je URIHO obilježio poslovnu karijeru, ali i život općenito?

- URIHO je uistinu obilježio moj život u velikoj mjeri jer ako gotovo 17 godina, koliko sam ravnatelj ustanove, intenzivno živiš problematiku onih koji su u nepovoljnom položaju, a riječ je o osobama s invaliditetom, to moraš stoički prihvatiti. Pola mog radnog vijeka proteklo je u ovoj ustanovi, pa tako je URIHO obilježio i život moje obitelji. U poslovnoj karijeri URIHO je bio poseban izazov. Specifični problemi, nepovoljan položaj ovakvih ustanova, početkom mog dolaska bili su obilježeni niskom zaposlenosti proizvodnih kapaciteta, velikim dugovima s bezbroj sudskih sporova i nedostatkom poslovnih parntera na tržištu. Gotovo nitko s nama tada nije htio raditi. Kada sam imenovan za ravnatelja jedna mi je kolegica rekla da imam tegoban izbor: možeš se sada okrenuti i otići ili se boriti za ove ljude. Ako ništa ne uradim ustanova će se zatvoriti. Ja sam se odlučio za borbu. Danas sam ponosan na činjenicu da je URIHO stabilna ustanova i poželjan poslovni partner.

Kako danas posluje ustanova URIHO? Plaće dolaze na vrijeme, radnici su zadovoljni, no trebaju li proizvodni pogoni modernizaciju kako bi se kvalitetno odigrale žestoke tržišne utakmice?

- Danas nije lako niti jednom poslovnom subjektu koji nešto proizvodi na hrvatskom tržištu, pa nije ni nama. Ali bitno olakšavajuća okolnost u poslovanju jest činjenica da je društvo prepoznalo potrebu za ovakvim zaštitnim radionicama i osigurava određene potpore za njihov uspješan rad. Prvi je s time počeo Grad Zagreb, a po njegovu uzoru nastavili su i drugi gradovi. URIHO je bio inicijator donošenja određenih zakonskih propisa koji su se u posljednjih 15 godina usavršavali, pa tako danas imamo ustrojen sustav propisan Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Danas imamo čitav niz institucija koje, na državnoj i lokalnoj razini, skrbe o osobama s invaliditetom, pa tako i o nama. Bez tih potpora mi na tržištu ne bi opstali. Zato u velikoj mjeri opstojnost naše ustanove u njezinim najtežim trenucima možemo zahvaliti Gradu Zagrebu, odnosno gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima.

 

Jednom ste izjavili da je URIHO i danas sinonim za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju OSI populacije. Što je u tom kontekstu donio novi Zakon o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba s invaliditetom, raste li naime broj zaposlenih koji donedavno nisu imali velikih šansi na tržištu rada?

- Osobno mislim da URIHO sigurno jest sinonim za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, ali i šire, iako na ovom području djeluju i druge institucije koje zapošljavaju osobe s invaliditetom. Smatram da svojom veličinom URIHO ima obvezu, u tom aspektu, biti predvodnik u Hrvatskoj uvodeći nove programe i projekte zapošljavanja i rehabilitacije, što i činimo. Već danas smo matična kuća za inovativne programe i projekte koje posve besplatno i solidarno nudimo i drugim institucijama poput naše diljem Hrvatske.

A da bi u inovativnosti bili još bolji potrebno je da se obnove pogoni i prostori u kojima radimo, iako su rekonstruirani i prilagođeni u posljednje vrijeme. Zakon koji sam ranije spomenuo doveo je do povećanja broja zaposlenih osoba s invaliditetom, pogotovo sustav kvotnog zapošljavanja po uzoru na mnoge europske zemlje. Očekujem da će se relativno brzo još neka pitanja tim Zakonom razjasniti i u potpunosti definirati te razlikovati invaliditet od tjelesnog oštećenja.

Gradonačelnik Bandić najavio je kako će "prva lopata za Centar URIHO na Kajzerici biti u pogonu u 2017. godini". Što će Centar URIHO značiti za osobe s invaliditetom, ali i za grad Zagreb u cjelini?

- Raduje me najava gradonačelnika Bandića, optimista sam u tom smislu jer je Centar URIHO postavljen kao projekt od posebnog nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Očekujemo i potpore kroz EU fondove. Kroz nekoliko dana imat ćemo statanak s ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac i razgovarati o Centru URIHO. Paralelno intenzivno radimo na dokumentaciji za dobivanje građevinske dozvole i vrlo smo blizu cilju. Centar URIHO poboljšat će kvalitetu života građana Zagreba, Zagrebačke županije, ali i šire. Primjerice, u sportskoj dvorani u sklopu Centra URIHO, održavat će se regionalna, pa i europska, natjecanja u brojnim sportskim disciplinama.

 

Što biste izdvojili kao ključne projekte ustanove URIHO otkako ste imenovani za ravnatelja?

- Mislim da nemamo dovoljno prostora da opišem sve projekte koji su prepoznatljiv 'brend' naše ustanove, pa ću ih nabrojiti tek nekoliko. Pokrenuli smo naime Virtualnu radionicu, Radni centar, Kontaktni centar, dakle projekte u kojima su osobe s invaliditetom ili našle svoj kruh ili prostor za profesionalnu rehabilitaciju i usvajanje novih vještina za bolje pozicioniranje na tržištu rada. Također, izdavači smo In Portala, prvog takvog news portala u Hrvatskoj i regiji, koji je postao središnje mjesto za informiranje osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji i nadležnih gradskih i državnih institucija. Uskoro krećemo i u ugostiteljski biznis, naime, otvorit ćemo prvi restoran u Hrvatskoj u kojemu će raditi osobe s invaliditetom.

Za kraj, vaša poruka zaposlenicima i prijateljima ustanove URIHO?

- Ovih dana imamo bezbroj aktivnosti povodom Dana ustanove URIHO i obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Dragi prijatelji, dođite u KD Vatroslav Lisinski 28. studenog i zajedno s nama proslavite naš 70. rođendan. Čeka vas bogat program, udruge osoba s invaliditetom organizirat će različite radionice, spremamo Okrugli stol na temu '70 godina zaštitnog zapošljavanja u Hrvatskoj', a od 18 sati slijedi program u izvedbi Kazališta Komedija i njihovih gostiju. Svim djelatnicima ustanove URIHO, sadašnjim i bivšim, želim sretan 70. rođendan! Budite ponosni jer ste svojim radom gradili ustanovu koja je uvijek u središte interesa stavljala čovjeka, a ne profit.

Razgovarao: Mladen Kristić