Društvo multiple skleroze Istarske županije: Projekt 'Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom'

Dolaskom osobnog asistenta život korisnika se doslovce preokrenuo. Uključili su se u život u potpunosti, obitelj se rasteretila, sve je živnulo

 

Društvo multiple skleroze Istarske županije uspješno je završilo veliki projekt "Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom Istarske županije“ HR.2.3.05-0047.

Projekt je uvelike poboljšao kvalitetu života korisnika usluge kao i njihovu socijalnu uključenost u društvo. Sa suzama u očima rastali su se korisnici i njihovi asistenti, na što nitko nije ostao ravnodušan. Ova usluga znači nešto više od samog posla - ona je nekome prozor u život. Neki od korisnika prije ulaska u projekt nisu godinama izlazili iz kuće zbog različitih prepreka, što zdravstvenih, što arhitektonskih. Dolaskom osobnog asistenta njihov život se doslovce preokrenuo. Uključili su se u život u potpunosti, obitelj se rasteretila, sve je živnulo i u njihov život ušlo je sunce.

Istovremeno, osobni asistenti uspjeli su se zaposliti, educirati i razvijati se kroz interakciju sa korisnicima usluge što je po završetku projekta ostavilo traga na njima te im nadalje može omogućiti nova zapošljavanja u području pružanja socijalnih usluga. Kako je sve više aktualan volonterizam, nekoliko osobnih asistenata žele nastaviti povremeno volonterski posjećivati svoje korisnike, što će svakako doprinijeti njihovoj daljnjoj uključenosti.

Projektni ciljevi, poput veće socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjima, osiguranje neovisnog življenja, rasterećenja obitelji, zaposlenja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, u potpunosti su ispunjeni. Osobni su asistenti educirani i spremni za neko drugo zaposlenje na sličnim poslovima u našoj ili nekoj drugoj organizaciji.

Kroz projekt udruga je zbrinula devet korisnika osobne asistencije, zaposlilo se ukupno 12 osoba, od kojih 11 osobnih asistenata te koordinatorica-voditeljica projekta.

Projekt se provodio u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013., prioritetne osi 2: Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju.

Vrijednost projekta je 498.985,34 kuna, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Društvo multiple skleroze Istarske županije, dok su partneri na projektu bili Udruga cerebralne paralize Istarske županije i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Pula.

Fani Šuran-Šverko

 

Povezane vijesti