Dobra vijest: Veliki napredak u pristupačnosti zračnog prometa osobama s invaliditetom

Prilagođeni sanitarni čvorovi trenutno su obvezni samo u zrakoplovima s više od jednog prolaza, što može predstavljati izazov za osobe koje koriste invalidska kolica

 

Ministarstvo prometa SAD-a planira krenuti naprijed s provođenjem novih propisa koji nalažu veću pristupačnost za osobe s invaliditetom kada je u pitanju zračni promet.

Nakon sedam mjeseci pregovora, savjetodavno povjerenstvo zaduženo za rješavanje problema pristupačnosti, izjavilo je da je postignut konsenzus o tome kako najbolje provesti pravila koja imaju za cilj poboljšanje pristupa toaletima i sustavima za zabavu u zrakoplovu.

Prilagođeni sanitarni čvorovi trenutno su obvezni samo u zrakoplovima s više od jednog prolaza. To može predstavljati izazov za osobe koje koriste invalidska kolica, jer se većina domaćih letove obavlja upravo zrakoplovima s jednim prolazom.

Sporazum pruža smjernice za promjenu kroz postupna poboljšanja i, u budućnosti, eventualnu obvezu da zrakoplovi s jednim prolazom imaju pristupačne toalete, prenosi Disability Scoop.

Osim toga, savjetodavno povjerenstvo – koje se sastoji od predstavnika zrakoplovne industrije, osoba s invaliditetom i drugih zainteresiranih strana – poziva da se osiguraju titlovi i audio opisi koji će biti na raspolaganju za većinu zabavnih materijala u zrakoplovu, te za veću sigurnost i pristupačnost za invalidska kolica.

Nažalost, povjerenstvo nije moglo postići konsenzus o pitanjima vezanim za pse pomagače, izvijestili su iz Ministarstva prometa.

"Dogovor koji je postiglo savjetodavno povjerenstvo važan je korak prema tome da putnici s invaliditetom imaju jednak pristup zračnom prometu", rekao je ministar prometa Anthony Foxx.

"Nepošteno je očekivati da se ​​osobe s ograničenom pokretljivošću suzdrže od korištenja zahoda kada lete zrakoplovima s jednim prolazom, osobito jer se takvi zrakoplovi sve više koriste za duže letove. Također je nepravedno da putnici koji su gluhi ili slijepi ne budu u mogućnosti uživati istu zabavu koja je dostupna drugim putnicima", rekao je Foxx.

Iz Ministarstva prometa SAD-a kažu da će nastaviti s razvojem novih propisa, a konačan prijedlog očekuju u srpnju 2017. godine.

Hrvatska, kao turistička zemlja, treba puno naučiti iz ovakvih primjera. Populacija osoba s invaliditetom u svijetu je vrlo brojna, a promet, posebno onaj zračni, integralni je dio turističke ponude. Sjajan primjer situacije u kojoj pomažući drugima, dugoročno pomažemo i sebi.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti