Uređaj kojim se upravlja očima - za tetraplegičare i osobe s cerebralnom paralizom

Vrlo je jednostavan za korištenje, može se montirati na invalidska kolica, stol, ormar, radi neovisno o vrsti osvjetljenja i prilagođava se individualnim potrebama

Danas veliki broj ljudi boluje od cerebralne paralize, amiotrofične lateralne skleroze (ALS), mišićne distrofije, locked-in sindroma te mnogih drugih bolesti, gdje se kao jedna od posljedica javlja problem s micanjem ruku i prstiju.

Umjesto rukama, računalom se može upravljati i micanjem očiju. Tu činjenicu je iskoristila Tobii kompanija osnovana 2001. godine u Švedskoj. Tobii je vodeći svjetski dobavljač za kontrolu računala micanjem ili praćenjem očima.
Jedan od uređaja Tobii kompanije je My Tobii P10 koji se primjenjuje u bolnicama, osobnim vozilima, igrama, računalnoj proizvodnji.
To je višenamjenski komunikacijski uređaj koji otvara svijet komunikacije, kontrole i samostalnosti . Robustan je.
Princip rada: uređaj koristi infracrvenu svjetlost koja se reflektira u našim očima te se dobiva podatak o poziciji. Umjesto da kliknemo kao na tipkovnicu ili miš, možemo 'buljiti' u točku, trepnuti ili jednostavno pomicati oči lijevo-desno.
Vrlo je jednostavan za korištenje, s mogućnosti brze kalibracije, može se montirati na invalidska kolica, stol, ormar , radi neovisno o vrsti osvjetljenja (svijetlo - tamno) i prilagođava se individualnim potrebama.

Više o My Tobii P10 možete saznati na stranici  http://www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija/  koju uređuju studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Piše: Dean Vukajlović