Milanka Opačić: Zakon o inkluzivnom dodatku donijet će pravednost u sustav naknada osobama s invaliditetom

Pomoćnica ministrice Iva Prpić istaknula je kako postojanje različitih novčanih naknada koje se ostvaruju temeljem invalidnosti rezultira netransparentnošću ostvarenih prava

U Ministarstvu socijalne politike i mladih održan Okrugli stol o Tezama za Nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku i Nacrtu prijedloga iskaza za Zakon o inkluzivnom dodatku.
Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić tom je prilikom rekla da bi Zakon o inkluzivnom dodatku trebao uvesti više reda, transparentnosti i pravednosti u sustav naknada osobama s invaliditetom.
Pomoćnica ministrice Iva Prpić istaknula je kako postojanje različitih novčanih naknada koje se ostvaruju temeljem invalidnosti rezultira netransparentnošću ostvarenih prava, a također i nezadovoljstvom osoba s invaliditetom budući da se za ostvarivanje svakog prava provodi poseban postupak.  Drugi je razlog donošenja zakona pravednija raspodjela naknade. Naime, po važećim propisima iznosi naknada postojećih prava su isti bez obzira na različitost težine oštećenja (npr. svi dobivaju isti iznos osobne invalidnine – 1.250 kuna), odnosno postoje samo dva iznosa doplatka za pomoć i njegu (350 kn ili 500 kn). Cilj zakona je u jednom pravu osigurati, financijsku potporu osobama s invaliditetom, pojednostaviti postupak,  dati mogućnost osobi s invaliditetom da sama određuje svoje prioritete.
Na okruglom stolu je najavljeno se Zakon o inkluzivnom dodatku kao i Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja trebao donijeti do kraja godine i primjenjivati od 1. siječnja 2014.
Time bi se omogućila jedinstvena procjena stupnja invalidnosti i racionalizirao sustav kako bi invalidne osobe s istim stupnjem invaliditeta u svim dijelovima Hrvatske imale identična prava.

Jako piše Jutarnji list, sve osobe s invaliditetom, kojih u registru ima više od 500.000, trebale bi u idućem roku proći novo vještačenje da bi im se odredila razina invaliditeta. Branitelji, vojni invalidi, takvu reviziju neće morati proći. Prema prijedlogu Zakona o inkluzivnom dodatku, invaliditet se više neće dodjeljivati po postocima, kao do sada, već s obzirom na količinu tuđe pomoći koju osoba treba

In-Portal